Петък, 12 Фев 2021
    
Общество

В МВР не са готови за работа с болни от коронавирус

  12.11.2020 18:08  
В МВР не са готови за работа с болни от коронавирус

Бургаската дирекция има защитни костюми още от първата вълна

 

Георги РУСИНОВ

 

В МВР не са готови за работа с болни от коронавирус и служители масово не са  доволни от този факт. Това коментира пред репортер на „Черноморски фар“ заместник-председателят на най-голямата синдикална организация в системата СФСМВР Генади Тенев. Последно бе решено, че и служители на МВР ще превозват при нужда болни от COVID-19 с така наречените полицейски линейки. Освен това ще помагат на РЗИ-тата при връчване на постановленията за карантина.

„Дори на места има конфликти, тъй като те си изпълняват задълженията, но нямат достатъчно предпазни облекла и средства. Ходят, вършат си работата, а в крайна сметка не сме на първа линия. Колега, който е с болна съпруга и друг, който детето му е с някакво заболяване, ги пращат да се занимават с COVID-болни и те отказват. Притесняват се за семействата си. Няма нищо раздадено като лични предпазни средства – маски, дезинфектанти, ръкавици. Общо взето, по места колегите сами се оправят“, заяви Тенев.

По информация на синдиката до момента само в София има раздадени защитни костюми за еднократна употреба, които са предоставени от МВР. Поради това те ще пуснат писмо до министъра с питане за организацията на полицейските линейки, тъй като нямат информация някъде другаде освен в столицата да са предоставени такива предпазни средства.

В неделя, на професионалния си празник, служители на МВР от цялата страна се събраха на национален протест в София. Тенев коментира, че и от него не е последвало нищо спрямо исканията им. Масово в България се провеждаха протести на служителите във Вътрешното министерство с искане за увеличаване на заплатите им с 30%. Обидени са от факта, че не са включени в списъка с агенциите и службите, които се водят официално на първа линия.

„Освен че министърът избяга на 10-ата минута, нищо не се случи. Нещо му стана неудобно след като председателят ни започна речта и реши, че рязко му се тръгва. Говорил, че 15-те процента щели да станат 20, като се сложело прослуженото време и извънредният труд, който ще се заплаща от Нова година. Това е абсурд. Извънреден труд, който ти се заплаща, да го слагаш като заплата. Така се правят аритметики в МВР. Ние си настояваме за 30%, защото искаме да бъде адекватно увеличението ни, както на останалите. Борисов ни благодари, че сме на първа линия, министърът и той се изказа, че сме на първа линия, както и кметицата на София. В бюджета обаче пише 15%, а не 30% като на тези на първа линия. Това е подигравка с хората“, обясни синдикалистът и добави, че това е един от най-мащабните протести. Над 4500 души са присъствали, като и тези от Бургас не са малко – около 120.

По темата с предпазните облекла Тенев обясни, че на самия протест са чули абсурдни неща.

„Как работи разследващ полицай със заразени? Отива на адрес, оставя постановлението, дърпа се на разстояние, звъни на болният, той излиза, стоят на 3 метра разстояние, докато го подпише, после го връща. Абсурди“, добави той.

На запитване от „Черноморски фар“ от Областна дирекция на МВР-Бургас отговориха, че Дирекцията разполага със защитни костюми още от първата вълна. Различни са обаче от тези, които сега се раздават.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление