Сряда, 10 Фев 2021
    
Бургас

Бургазлии за Никулден – онлайн тържества и домашен купон с вино и шаран

  12.11.2020 11:46  
Бургазлии за Никулден – онлайн тържества и домашен купон с вино и шаран

Някои искат да са на  гости у кмета

Идея - Парите за тържествата да отидат за болниците, които се борят срещу болестта

 

Георги РУСИНОВ

 

Новината, че Община Бургас се допитва до бургазлии как да се празнува Никулден тази година, който ще е по-необичаен заради COVID-19 ситуацията, предизвика повече коментари в социалните мрежи, отколкото може би в самата анкета. Припомняме, че инициативата обяви кметът Димитър Николов във фейсбук страницата си.

„Предстои ни един много различен Никулден. Такъв, какъвто историята на Бургас не познава. Свикнали сме на този ден да празнуваме заедно, да изживяваме емоцията на празника с многобройни градски събития и многохилядното участие на бургазлии и хората, които обичат Бургас.

По това време на годината винаги е започвала ускорената подготовка за нашия, бургаския Никулден. Ще я стартираме и сега въпреки особената ситуация.

Градът ни винаги е празнувал и сега заедно трябва да вземем решение как да отбележим Никулден тази година.
Всяка идея е полезна и ценна! Можете, освен в анкетата, да отправяте предложенията си и на [email protected].

Каквито и решения да вземем, най- важното е здравето, а празникът да е в душите ни!
Бъдете здрави и нека свети Николай Чудотворец бди над Бургас и всички нас!”, написа той.

Анкетата вече не е активна. Явно от Община Бургас са събрали достатъчно информация от нея. Ние ще ви запознаем с част от по-интересните предложения на бургазлии за това как да се празнува Никулден 2020.

Отбелязваме, че повечето хора отговарят „онлайн“ на въпроса как трябва да се празнува. Те предлагат част от обичайните събития, които се случват всяка година на празника на Бургас, да се проведат, но да се предават онлайн, за да се избегне струпване. Има и мераклии, които все пак искат да присъстват на събитията и дават за пример организацията за Великден. Отговаря им се, че тогава беше доста по-различно, масово си стояхме вкъщи и отидоха много малко бургазлии за едно събитие на голям площад.

„Нека изкарат да раздават рибения курбан пак, пък ще видиш колко ще се спазва дистанция“, отговаря един от потребителите.

Често в коментарите се среща и идеята бургазлии да си празнуват вкъщи с риба и вино. Тук дори бургазлия предлага Социален патронаж да разнася безплатно риба и вино до домовете. Подобни коментари, но само за шаран се срещат също доста.

Намаляне на данъци, цената на билетчето, премахване на „синя“ и „зелена зона“, безплатни градски тоалетни и запълване на дупки са други навярно сериозни пожелания за празника.

Под една от публикациите ни в интернет най-коментиран и харесван коментар е за отиването на гости у кмета Димитър Николов. Идеята е шеговито подхвърлена, разбира се, но успява да привлече внимание.

Едно от резонните предложения бе да не се организира абсолютно нищо и всички пари, които по принцип се харчат за Никулден да отидат за болниците в помощ борбата с COVID-19. Голяма част от коментиращите пък посочват, че с тази анкета администрацията се измъква от отговорност. Преобладава мнението, че в момента не е време за празници. В тази връзка една бургазлийка предлага всички да си празнуваме вкъщи, а Общината може да се погрижи единствено да организира заря над всеки квартал на града. Традиционното запалване светлините на новогодишната елха също може да стане онлайн, с концерт или не, добавят други.

Очевидно е, че се обмисля вариант да има празник все пак, но явно тази година Никулден ще е далеч по-различен от други години.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление