Сряда, 10 Фев 2021
    
Средец

Производител на мед в Средецко: Годината не беше никак добра

  11.11.2020 13:07  
Производител на мед в Средецко: Годината не беше никак добра

Михаил КОЛЕВ

 

Иванка Стоева е един от най-големите производители на мед в община Средец. Започва с пчеларството, заедно с мъжа си, първоначално като хоби, но впоследствие то се превръща в професия. В началото имат 5 кошера, сега са почти 500, разположени в пчелини в Средец и селата Орлинци и Белила, които постоянно се разширяват.

И докато преди са продавали продукцията си на едро, то сега разработват и пазар на дребно,  тъй като цената се е променила и „пазарът е спрял“.

„Продавали сме мед от 6 до 6,50 лв. на едро, но просто тази цена я няма, затова се опитваме да разработим нещо, което да не е зависимо от прекупвача.

Медът, който вадят е букет и рапица. Последният по нейни думи е много полезен за децата.

„Той е доста по-хубав и лек, с по-малко алергени, усвоява се по-бързо, но вече е въпрос на вкус и култура кой ще си закупи от него“, добавя тя.

А по отношението на културата на българина спрямо меда Иванка е на мнение, че нашенецът не успява да разпознае истинската продукция. По време на базари на производители из страната тя често забелязва как пчелари вадят над 20 вида мед и го представят за натурален пред клиентите, които масово вярвали на това, но според жената от село Ичера, толкова голяма продукция е невъзможно да бъде изкарана. За нея най-добрият начин да си купиш истински и качествен мед е като познаваш пчеларя.

Изминалата година не е била силна за Иванка и нейният мъж, най-вече поради сушата, която налегна страната, което пък от своя страна води и до голяма смъртност сред пчелите и липсата на прашец. Заради пандемията все пак търсенето се е увеличило, но не толкова, че да покрие загубите им.

Съветът на Стоева към онези, които консумират от меда е, да не го слагат във врялата чаша с чай, а да изчакат напитката да стане до 50 или по-малко градуса, защото в противен случай просто се получава една сладка вода.

„Никога не трябва и да се слага мед в микровълнова печка“, казва още тя за онези потребители, които искат сладкото изкушение в по-течен вид.

В началото на година в Средец бе учредено и Сдружение на пчеларите, където секретар е именно Иванка Стоева. Повечето от тях искат субсидия за реализирана продукция, тъй като по този начин излизат „на светло“ в бранша.

Средствата обаче, които се получават от субсидии не са много, признава производителката на мед, като допълва, че често кандидатства по програми за пчеларство, тъй като ако не са те, няма да има никакво финансиране.

А самото финансиране тя казва, че идвало от нея, после минава проверки, а накрая й се връщат процент от парите. 

„Никъде няма безвъзмездно финансиране. Сега заради коронавируса ни отпуснаха пари, но пак са недостатъчни“, категорична е Иванка Стоева.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление