Неделя, 02 Яну 2022
    
Бургас

Как работи триажният център в УМБАЛ-Бургас

  11.11.2020 13:06  
Как работи триажният център в УМБАЛ-Бургас

Дона МИТЕВА

 Оживлението пред бургаската университетска болница не е по-различно и в момента, от това, което винаги е било. Ако не се видят онези хора, облечени почти като извънземни и които рязко напомнят за пандемията и критичната ситуация, в която се намира целият свят. Бургас не прави изключение, макар за просещата жена това да не означава нищо. Тя продължава да досажда на хората и да протяга досадно ръка – без маска, навирайки се в личното им пространство, без вероятно да е и достатъчно информирана за случващото се.

Прави впечатление, че голяма част от чакащите за едно или друго пред т.нар. нов или хирургичен корпус на УМБАЛ- Бургас, както всички го знаят, са с прилежно сложени маски. Има и изключения, но да не забравяме, че маските на открито и при спазване на дистанция не са задължителни.

Целта на посещението на репортер от вестника пред здравното заведение е да се запознае на място с така наречените „триажни фургони“.

Триажни фургони в УМБАЛ- Бургас няма да има, защото те не са необходими, казват от лечебното заведение. Те се поставят там, където няма възможност да се отдели приемът на хора със съмнения за COVID-19 от останалите.

В бургаската болница това е направено. Осигурена е безопасност на останалите пациенти, подчертават от здравното заведение и допълват, че в тези центрове не се вземат само PCR-проби и в никакъв случай не трябва да се приемат като пробонабирателни пунктове. В тях и в специализираните линейки пред тях се преценява от дежурния екип кой пациент е за болница и кой за домашно лечение.

През центъра в УМБАЛ-Бургас минават средно между 15 и 20 души на ден. Леките случаи се преглеждат в линейката и се връщат обратно за домашно лечение.

Опитваме се да проследим механизма на работа на въпросния център.

Ролята на фургон в УМБАЛ играе разширеният изолатор на Спешното отделение, където се диагностицират тези пациенти, които пристигат с линейката.

При пристигането на екипа излиза лекарят от триажния център и преглежда пациента в самата линейка и ако прецени, че е за домашно лечение, изписва му нужните лекарства и го връща обратно, без да бъде вкарван в триажния център.

Не рядко има случаи, в които тревогата е по-голяма: „Синът ми е с COVID-19, аз съм контактна с него, започнах да се замайвам, изтръпна ми ръката и затова позвъних за линейка“, дават пример за оплаквания, които не показват конкретни белези за COVID-19. В този случай пациентът не е за болница. Той не влиза в триажния център и не се записва като преминал през него.

При първичния преглед на докарания с линейката човек, ако се установи, че има белезите на коварното заболяване и е със сериозни оплаквания, а някои от тях пристигат и с положителни тестове – се вкарват в центъра. На хората без тестове веднага се прави бърз тест. Преценява се дали да се пускат кръвни изследвания. В центъра има на разположение и преносим рентген, с който се прави и снимка на бял дроб при липсата на такава. Тогава пациентът, ако е необходимо, се приема в болницата.

Единственият проблем е в това, че докато се направят изследванията трябва да се изчаква средно около 2 часа. Понякога се чака и повече.

В триажния център работят по един лекар, една сестра и един санитар на смяна.

При приближаване от наша страна към входа на центъра, санитарят веднага ни предупреди, да се отстраним и не пожела да коментира работата си.

Когато няма пациенти вратата на центъра е заключена, така че да няма риск някой объркал се да нахлуе там.

А входът се намира между този на Спешното отделение, където и сега постъпват всички останали хора при травми, катастрофи, инсулти и т.н. и входа, където се изписват пациентите и откъдето се минава за Медицински център „Св. Николай Чудотворец“.

„Не могат да се смесят потоците“, уверяват от здравното заведение.

Ако един пациент е установен в триажа с COVID-19 и е решено, че трябва да бъде приет в болницата – това става през задния вход на стария корпус, където специален асансьор го отвежда до етажите, отредени за COVID-болни. На този етап те са 7, 8, 10 етаж, след направената реорганизация на отделенията.

95 са местата за болни с коронавирус в УМБАЛ- Бургас, с тенденция да станат 110, каквато е заповедта на здравния министър.

Има някакъв недостиг на медицински персонал, но болните в трансформираните отделения се наблюдават от други лекари не инфекционисти, които се консултират с колегите си инфекционисти, обясняват от болницата.

Случаите на паник атаки, на притеснени хора, първо, за това, че толкова близко са различните входове, и второ, просто от самото заболяване, което витае навсякъде, не са редки.

„През март и април, когато бе началото на пандемията, идваха в болницата и по-леки случаи. Самата практика бе такава. Сега, през октомври, нещата са урегулирани“, обясняват от УМБАЛ. Оттам настояват гражданите да се обръщат първо към личните си лекари и да държат пряк контакт с тях. Важно е да няма излишна паника, да се мисли и действа рационално.

И в Бургас, естествено както и в столицата, има граждани, които настоятелно желаят да бъдат настанени в болницата, въпреки преценката на триажните центрове. Вероятно тези хора са ходили и в другите болници, където също има разкрити COVID-отделения.

Това, разбира се, е тяхно право, но да не забравяме, че лекарите са онези хора, които трябва да преценят трезво, без излишна емоция състоянието на всеки пациент. А пациентите се надяват, че те го правят отговорно и с пълното съзнание за дадената клетва.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини