Вторник, 11 Яну 2022
    
Бургас

Разкриват още 50 легла за болни от COVID-19 в Бургас

  03.11.2020 19:48  
Разкриват още 50 легла за болни от COVID-19 в Бургас

Георги РУСИНОВ

Още 50 легла за пациенти, които са болни от коронавирус, ще бъдат разкрити в УМБАЛ-Бургас. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той бе на посещение в университетската болница, за да види на място как се справя здравното заведение с кризата COVID-19.

„С разкриването на новите легла нуждите на хората тук ще бъдат задоволени. Големият проблем си остава липсата на лекари и сестри, както и умората натрупана при тях. Именно поради това днес в Министерски съвет взехме решение да бъдат увеличени заплатите на всички работещи в системата на българското здравеопазване, независимо в каква болница работят. Лекарите ще получат към заплатите си по 600 лева, всяка сестра – 360 лева, а санитарите по 120 лева. Това ще стане от следващата година”, каза още д-р Ангелов.

Той добави, че до края на годината всички здравни лица, които са на първа линия в пандемията, ще продължават да получават по 1000 лева. Това ще продължи и през цялата 2021 година.

Здравният министър каза още, че в неговото министерство нямат притеснения относно пациентите с коронавирус.

„Нямаме и забавяние на линейките, няма и пацинети, които да не са обслужени. Ако се стигне все пак до такава ситуация, то ние сме готови да осигурим линейки от МВР и допълнителен брой линейки по линия за модернизация на Спешна помощ”.

Продължава и работата по проекта за Информационна система, която да информира обществото относно свободните легла в COVID-19 отделенията в българските болници.

„Все още колегите се обучават по тази система, не всички успяват да вкарат навреме свободните легла. Най-големият проблем сега обаче е човешкият фактор, който в момента се затормозява. Затова всички усилия на държавата ще бъдат насочени към подпомагане към медицините и санитарите, защото тези хора го заслужават.Тази епидемия може да бъде преборена с техните големи сърца и души", коментира министър д-р Костадин Ангелов.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав