Събота, 06 Фев 2021
    
Общество

Борисов: Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера

  02.11.2020 17:50  
Борисов: Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера

„Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно онлайн съвещание с членовете на правителството, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът разпореди съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация. „Това правим в момента – с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов разпореди на министъра на здравеопазването пред всяка болница у нас, както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ. „Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно“, категоричен беше Борисов. Министър-председателят добави също, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на лица с COVID-19, следва да се самоизолират незабавно.

Министър-председателят Бойко Борисов припомни, че институции като НОИ и МЗ разполагат с хотелски бази и санаториуми из страната, които също могат да се използват за настаняване. По този начин може да се намали допълнително натискът върху болниците, където това е възможно. Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции. „Животът трябва да върви“, изтъкна Борисов и добави – „аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“.

Според министър-председателя Бойко Борисов е важно също така да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн.

„Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум“, заяви премиерът. „Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза“, категоричен беше министър-председателят Борисов. По думите му трябва да продължат социално икономическите мерки и да има приходи в бюджета. „България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората – това искам от вас“, обърна се премиерът към членовете на правителството. Борисов посочи още, че в този труден период е от голямо значение взаимодействието и с местната власт. „Помагайте на кметовете с всичко, каквото може“, разпореди още Борисов на министрите и добави в заключение – „всичко трябва да работи, но хората трябва да се пазят, маски, дистанция, за да не спре животът“.

 

Източник: Нова телевизия


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син