Неделя, 31 Яну 2021
    
Общество

Министър Ангелов: Започват проверки в лабораториите за PCR тестове

  02.11.2020 13:48  
Министър Ангелов: Започват проверки в лабораториите за PCR тестове

"Започват проверки в лабораториите за PCR тестове. Причината е в забавяне на резултати".

Това стана ясно по време на брифинг на министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-София д-р Георги Гелев и старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Натъкваме се на примери за качване на резултати след ден-два или три. Увеличеният брой случаи във вторник - утре, ще се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите”, коментира министърът.

"Видяхте, че имаше затруднения при обслужването на пациентите в София. Това е причината да решим с министър Терзийски, по разпореждане на премиера, да увеличим колите за Спешна помощ.

"В момента на работа са 25 екипа. С тези нови коли, които видяхте сега, ще увеличим бройката на екипите с близо 50%. Те са за по-леките случаи, които нямат нужда от кислород при докарването им до болницата. Надявам се с този ход да няма повече проблеми при приемането на пациентите в здравните заведения в София, защото тук проблемът е най-голям", допълни той.

"В социалните мрежи се появи информация, че съм размахал пръст на българските лекари. Няма такова нещо, аз съм им благодарен и съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на такива, които отказват да откриват COVID отделения и да отказват да приемат пациенти.

"Това е причината да лично да започна проверки изпълнява ли се заповедта ми. Започват и проверки по лабораториите, защото и там забавяне на резултатите, които се подават към Единната информационна система.

Това не трябва да се допуска, защото с това забавяне някой човек вече е оздравял, а ние тепърва го поставяме под карантина. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите", категоричен бе проф. Ангелов.

"Който не спазва разписаните от мен заповеди и разпоредби, ще си получи санкциите. Това не са българските лекари и сестри, това са ръководителите на болничните заведения. Всеки пациент може да стигне до болницата пто три начина - с линейка, насочен и самонасочил се", каза министърът.

"Цялата сила на закона ще бъде приложена към тези, които не спазват правилата. Тук съм категоричен. В момента, в който се изчерпа капацитета на лекарите, аз ще съм първият, който ще си хвърли сакото и ще влезе в болницата. Правил съм го, правя го и сега. Няма никакъв проблем. Не мога да коментирам състоянието на премиера и г-жа Нинова, защото не съм им лекуващ лекар.

За случая с Четвърта градска болница съм назначил проверка и трябва да изчакаме нейните резултати. Към настоящия момент нямаме нужда от създаването на полеви болници. В момента около 2000 легла в цялата страна са заети с пациенти с COVID, като в София те са 600", обяви още министърът на здравеопазването.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте