Събота, 30 Яну 2021
    
Бургас

Бургазлии отвориха сърцата си за арменците в Арцах

  01.11.2020 13:12  
Бургазлии отвориха сърцата си за арменците в Арцах

При огромен интерес преминава благотворителната кампания на арменската общност в Бургас, организирана в подкрепа на разорените домакинства в Армения и по -конкретно в размирния Нагорни Карабах/Арцах/. Пред Арменската църква на ул.“Лермонтов“ „Сурп Хач“ в Бургас можете да си закупите лакомства, типични арменски ястия, картини и други предмети. Арменски и български знамена  приканват край шатрите, както и музика.

Кулинарните шедьоври са направени от бургаски арменки, солени, сладки и месо по типични арменски рецепти трябва задължително да се опитат, казват кулинарни спецове, които обичат тази кухня. Освен тях може да се видят и тематични сувенири.

Сред тях  фигурира много специален такъв, който се дава на скъпи гости в Армения и Нагорни Карабах, в знак на уважение и признателност. Става въпрос за символа на арменската държавност- Парламентът, в позлатена форма. Поставен в сърцевината на красив обков, с големината на малък гоблен. Той бе продаден за 350 лева.

„Повече от очакваното е, много сме доволни, не случайно избрахме тази дата, за да ни подкрепят всички бургазлии. Идеята е -събраните  средства да отидат в националния арменски фонд. Там се събират пари от цял свят в подкрепа  на нашите братя и сестри от размирните райони в Арцах. В момента има такъв базар в София, този тук няма да е последен.  Ще направим още един“, заяви Стехан Дадурян, един от организаторите.

Между 1 500 и 2000 души е арменската общност в Бургас, като тя е една от най-сплотените и организирани.

Програмата  е пред паметника за арменския геноцид с осиротялото момченце. Посланието е да спре ужаса в древните арменски земи, откъдето християнството започва да се утвърждава като официална религия по целия свят, както и да не се повтаря престъплението към човечеството- 105 години по- късно с арменския народ. Тогава и сега се използва умело моментът, че всяка страна по света има собствени проблеми за разрешаване и не й е до чужди такива. Тогава е била Първата Световна война, а сега е пандемията от Ковид- 19. Не политизираме, а апелираме за човечност и милосърдие. От такова определено имат нужда разорените и невинни жертви от военната агресия в Нагорни Карабах или още Арцах, което е арменското наименование на борещата се за независимост държава. Държава, в която се е провел вече успешен референдум за такава независимост, при това преди доста години, казват организаторите. Бургас винаги е бил и ще бъде мултикултурен град в най- добрият смисъл. Приносът на българите с арменски корен на място през годините е безспорен.

Самият арменски храм пък е най- старата съществуваща сграда в морския град и освен всичко е и туристическо острие на Бургас", казват в обръщение организаторите на Благотворителния базар за Арцах.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте