Петък, 29 Яну 2021
    
Бургас

Отличените бургаски лекари откровено за COVID-19

  31.10.2020 14:45  
Отличените бургаски лекари откровено за COVID-19

Първите Годишни награди „Лекар на Бургас“ се проведоха в Деня на свети Иван Рилски, когато лекарското съсловие отбелязва професионалния си празник. В аулата на Медицинския факултет бяха отличени лекари и екипи от града в пет категории.

 

Интервюта на Георги РУСИНОВ

 

Д-р Владимир Кроновски: Предлагаме кардио лечения на европейско ниво

 

- Д-р Кроновски, Вие спечелихте голямата награда на първите годишни награди за „Лекар на годината“ в Бургас. Как приемате това звание?

- Чувствам се развълнуван. Няма да го крия. Не мога да кажа, че не съм очаквал, тъй като бях номиниран. А всеки номиниран очаква да спечели. Това е признание за целия екип, с който аз работя и който представлявам. Надявам се те да бъдат също така очаровани от тази награда.

- Как намирате сили да продължавате да работите в усложнената ситуация заради COVID-19?

- Ние нямаме друг избор. Дали ще е COVID-19, или нещо друго, ние сме научени да работим и трябва да работим. Така че това за нас не е пречка.

- С какво най-много помага на пациентите  МБАЛ „Сърце и Мозък“?

- Едно от нещата, които предлагаме и което може би има заслуга да спечеля тази награда е въвеждането на мини инвазивните технологии в сърдечната хирургия в Бургас. Това са хирургията на биещото сърце, мини инвазивния байпас, който е една от основните манипулации в хибридната техника. Не на последно място и ендоскопската хирургия. Това са нещата, които сме въвели, защото това е бъдещото на кардиохирургията. Смятам, че сме на едно добро европейско ниво.

- При откриването на МБАЛ „Сърце и мозък“ се говореше, че много от предлаганите лечения и практики ги няма в областта, а дори и в съседните?

- Точно тези технологии, които изброих, мисля че в Бургас сме с най-много опит.

- Какво си пожелавате?

- Пожелавам си да бъда здрав, за да мога дълго време да работя. Това е.

 

 

Д-р Жени Стоичкова: Работата на педиатъра е мисия

 

- Д-р Стоичкова, Вие заедно с д-р Хрусанов бяхте отличени на годишните награди в категория за развитието на научната дейност в Бургас. Как приемате отличието?

- Бях номинирана и получих признание за дългогодишна научно-практическа дейност. Това е заслуга на Педиатричното дружество на Бургас, което от 20 години води науката в града и поддържа нивото на бургаските педиатри на европейско ниво. Това съвсем спокойно мога да го кажа. Затова мисля, че може да бъде една сигурност у родителите на Бургас, че ръцете и душите на педиатрите са добре подготвени и ще могат да се справят с проблемите на децата, с които ходят в техните кабинети. Наградата наистина е екипна в случая и затова благодаря от името на всички педиатри.

- Вие като медик как намирате сили да продължавате да работите в тежката COVID-19 ситуация?

- По принцип професията на лекаря и на педиатъра е мисия. Тя е любов, тя е всеотдайност. Силите идват от това.

- Какво си пожелавате?

- Лично за себе си си пожелавам най-вече много здраве, дълъг творчески път и достойно посрещане на всички проблеми, с които се надявам да мога да се справям.

 

 

Д-р Павел Добрев: Пожелавам си кризата да премине по-бързо – без маски и с повече усмивки

 

- Д-р Добрев, отличиха Ви в категорията „Млад лекар на годината“. Как приемате наградата?

- Изключително трогнат и въодушевен съм. Не очаквах, че аз ще съм победител. Точно в тази категория има много колеги, които са достойни да получат отличието. Оценявам го и се чувствам още по-отговорен, че имам такъв сериозен приз не само от колегите, но и от обществеността. Благодаря на всички, които са ме подкрепили, благодаря на колектива на Комплексно-онкологичен център – Бургас и на проф. Бозов. Апелирам да има все повече такива инициативи, защото бургаските лекари го заслужават.

- Като медик как намирате сили да продължавате да работите в усложнената COVID-19 ситуация?

- Пациентите, както онкологично болните, така и тези с коронавирус, разчитат само на лекарите. Затова намираме сили да успяваме и да продължаваме да работим, за да им помагаме. Когато видиш радостта в очите на един излекуван пациент, това ти е достатъчно. Аз като млад лекар съм доста мотивиран да продължавам да се боря за здравето на пациентите ми.

- Много критика отнасят младите лекари, че бягат в чужбина. Какво бихте казали Вие като пример за млад лекар, който се реализира у нас?

- В България да се реализираш е малко по-трудно. Колегите в чужбина имат по-благоприятни условия и за специализации и като започване на работа и заплащане. Но не може да се разсъждава по тангентата, че всички трябва да избягаме. Няма как. Нашите родители, нашите близки, имат нужда от нас тук. Затова трябва да съумяваме и да сме горди, че сме останали тук.

- Какво си пожелавате?

- Здраве си пожелавам. Както на мен, така и на семейството ми, приятелите ми, всички, които обичам. Пожелавам си най-вече и здраве за пациентите ми. Надявам се цялата тази криза да премине по-бързо. Без маски и с повече усмивки.

 

 

Д-р Евелина Трошанова: Лекарят е човек от друго тесто – с голямо сърце за пациентите

 

- Д-р Трошанова, как се чувствате след като Вие и екипът Ви в Белодробна болница бяхте един от медицинските екипи, които бяха отличени за  борбата с COVID-19?

- Това е голямо признание за нашата болница – да ни обявят за един от екипите на годината. Зад думата екип стоят 62-ма души, които са истински мъже и жени, които устояват на цялата тежест на съвременния живот – на положителните и отрицателните емоции. За съжаление напоследък повече са отрицателните. Чувствам се много горда, че съм успяла да направя такъв екип, който продължава да работи и да раздават душите си за болните. Ние като лечебно заведение сме свикнали да работим малко по-социално, отколкото другите, където пациентът е клинична пътека. На 90 години е болницата ни и обгрижва пациенти с туберкулоза, които никой друг не иска. Отношението и подходът към туберкулозно болните мога смело да твърдя, че успешно ги прехвърлихме и към COVID-болните. Имаме и други пациенти с много тежки белодробни болести. Ние сме единственото лечебно заведение, което даде 50% от леглата си. А сме еднопрофилна болница. А има многопрофилни болници с всякакви специалисти. COVID-19 е полиорганно заболяване. То удря най-напред белия дроб, но следват сърце, мозък, бъбрек и т.н. Затова сега ни е малко по-трудно, защото имаме отказ от всякакви специалисти да идват тук на място. Справяме се по телефона.

- Как успявате Вие и екипът Ви да намирате сили да продължавате да работите в тази усложнена обстановка?

- Нали знаете, че хората които стават доктори и които работят в болниците, са направени от друго тесто. Не са доктори-администратори. Моите хора са с друга душевност. Ние не стоим на тезгяха и да продаваме здраве 6-8 часа на ден. Работим 24 часа с хора. Нашите лекари са с други сърца. Малко по-различни са. Като че ли имат по още две камери само за пациентите.

- Какво си пожелавате на Вас и хората в болницата?

- Да бъдем здрави! Затова сме всички облечени с маски, калцуни, предпазни екипи. Къпят се всички на работа, преди да се приберат по домовете си, за да не закарат инфекцията вкъщи. Взели сме всички мерки да не допуснем заразяване в семействата ни.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил