Събота, 26 Фев 2022
    
Общество

Болен учител? Все по-трудно се намира заместник

  28.10.2020 10:16  
Болен учител? Все по-трудно се намира заместник

Ина ПЕТРОВА

С всеки изминал ден броят на заразените учители нараства. От там и тревогата за намирането на техни заместници, признават от Синдиката на българските учители в Бургас. В същото време около 40 преподаватели от общината са предпочели ранно пенсиониране заради страх от заразяване с COVID-вируса.

Синдикалистите смятат, че проблемът със заместниците тепърва ще набира още повече сила. „Ако училището е голямо и на две смени и някой все пак може да поеме часовете, то в малките училища, където преподавателят е само един, още повече, че е на едносменен режим, заместващият задължително трябва да е външен човек. Той много трудно би се намерил, в това число и нередовни учители“, посочва Константин Янков. Търсят се и пенсионери, но те невинаги се съгласяват, страхувайки се за здравето си.

Именно заради риска от заразяване редица преподаватели пред пенсия избират по-рано да напуснат училище. Някои го правят, дори и с по-неблагоприятни за тях условия – с по-малък размер и добавка, обясняват от синдикатите. Като цяло пенсионираните учители в община Бургас тази година са повече в сравнение с предходната.

 „За община Бургас са някъде около 170-180 души. Обикновено пенсионирането става или в края на учебната година, или в началото на новата. Но ако нещата станат по-тежки от гледна точка на заразяемост или минем в електронна среда, нищо чудно някои от колегите да предпочетат да излязат в пенсия и по време на учебната година“, подчертава Янков. И допълва, че учителите са на предна линия и контактуват с много ученици, колеги и родители. Това ги прави силно рискова група. „Аз например контактувам ежедневно с около 200-300 души на ден, а иначе преподавам на 400-500 ученици. Затова казвам, че рискът при нас е много голям, макар да спазваме всички правила за безопасност“, казва Янков.

Междувременно стана ясно, че фонд към Синдиката на българските учители подпомага със средства хоспитализирани с COVID преподаватели. В Бургаска област до момента еднократна помощ е отпусната на един лекуващ се в болница колега.

 „Подпомагането важи за колеги, които в резултат на COVID са приети за болнично лечение. По начало имаме фонд, с който подпомагаме колеги, които са болни от сериозните болести, в това число към тях прибавихме и COVID, като им отпускаме помощ. Специално за COVID новото е, че всички диагностицирани и хоспитализирани учители, членове на синдиката, могат да подават информация директно в централата“, съобщиха от синдикалната централа.

От там нямат единна официална позиция за това трябва ли да бъдат  включени в допълнително стимулираните рискови групи на предния фронт. „Трябва да се направи преценка. Въпросът е спорен, тъй като много сектори считат себе си за силно уязвими. Ние, като синдикат поставяме въпроса, но разширяването на обсега е решение на самото правителство“, смята Константин Янков. При всички положения, категоричен е той, ако бъде взето подобно решение, то трябва да важи и за непедагогическия персонал в учебните заведения.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Константин Бачийски: Не ламтя за постове, каузата ми е Бургас
  27.11.2021 18:03      

Георги РУСИНОВ Константин Бачийски е едно от новите лица в 47-то НС. Водачът на листата н