Понеделник, 25 Яну 2021
    
Любопитно

Чакали шетат из Бургас

  25.10.2020 11:30  
Чакали шетат из Бургас

Дона МИТЕВА

В социалната мрежа наскоро се завъртя клип с лисички, които досущ като в „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, са опитомени от човека. Пухкавите диви животинки имаха поведение на кучета от средните породи: търсеха ласки от човека и демонстрираха приятелско настроение към него, давайки му да ги гали по най-уязвимата част на тялото им  - коремчетата.

Потърсихме коментар от бургаския ловец и секретар на ЛРД „Лебед“ Невен Каравасилев, дали това е възможно или просто е шоу за видео в социалните мрежи. Той бе категоричен, че лисицата подлежи на опитомяване. „В Бургаски регион това не е никаква изненада“, подчерта той, „но става дума по-скоро за малките села в Странджа, където лисиците слизат особено зимата в домовете на хората, а прибрани малките и отгледани от човека, те се приспособяват и дори се привързват към човека“.

Специално за Бургас, друг дивеч може да бъде видян в част от кварталите. „Както неведнъж вече съм казвал, към Атанасовското езеро – началото на комплекс „Изгрев“, в Меден рудник и в момента влиза хищник. Особено по време на карантината чакалите си шетаха без да се притесняват от хората. Могат да бъдат забелязани дори около стария мол“, обясни Каравасилев.  Чакалът обаче трудно се опитомява, затова и още никой не се е похвалил, че си е опитомил чакал и не е направил видео с него в домашни условия.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил