Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество

COVID-отделението в Белодробната болница е пълно

  24.10.2020 14:56  
COVID-отделението в Белодробната болница е пълно

Ина ПЕТРОВА

Капацитетът на COVID-отделението в Белодробната болница в Бургас е запълнен до краен предел. И 30-те легла са заети, каза управителят на здравното заведение д-р Евелина Трошанова. Първият пациент постъпва на 14 август, ден след откриване на отделението на 13-и същия месец.

Оттогава досега здравното заведение е в пълна мобилизация за лечение на пациентите. Вече са излекувани 56 пациенти. 4-ма в момента са в тежка дихателна недостатъчност.

Освен от COVID, в специализираното здравно заведение се възстановяват болни с различни дихателни и белодробни заболявания. 30 от леглата са за пневмологични случаи, 8 са за туберкулозно болни.

 „Всеки ден имам по двама лекари на по 12 часа. 8 сестри въртят смените, защото има много голяма документация, която трябва да се попълва, да се изпраща. Това натоварва повече медицинските сестри“, казва управителят д-р Евелина Трошанова.

По думите й по-натоварени са колегите от неспецифичната белодробна патология. В този сектор са оставени общо 40 легла. Там също има повече пациенти, очакват се и още през есенно-зимния сезон. Все повече са случаите на пневмонии, изострена хронична дихателна недостатъчност,  ХОББ.

„Започва и сезонът на кръвохраците. Хобаджиите, тоест пациентите с хронична обструктивна белодробна болест, се обострят в есенно-зимния период. Ние разполагаме с един определен човешки ресурс. Разпределила съм колектива поравно на двете места, но това са пределните ни сили, границата, която можем да дадем. Не знам някой някъде да е дал 50% от леглата си в борбата с COVID-а“, посочи д-р Трошанова.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил