Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество

Лечение с кръвна плазма и специална поза помагат за оздравяване от коронавирус

  22.10.2020 12:01  
Лечение с кръвна плазма и специална поза помагат за оздравяване от коронавирус

Михаил КОЛЕВ

 

Лечение чрез преливане на плазма кръв и специална поза помагат за оздравяване от коронавирус. Това съобщиха пред журналисти група медици преди лекцията „Новости в диагностично-терапевтичното поведение при пациенти с КОВИД-19“, състояла се в аулата на УМБАЛ-Бургас. На нея участваха д-р Чавдар Ботев – лекар в Националната болница за лечение на хематологични заболявания, специалист по клетъчна терапия и плазмафереза, доц. Цветан Велинов – декан на Медицинския университет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и д-р Павлина Михайлова - председател на сдружение "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма".

Процедурата за даряване на плазма се казва плазмофереза. Кръвта на донора минава през апарат, в който се отделят клетъчните елементи на кръвта като еритроцити, левкоцити и тромбоцити . Те се връщат на донора, защото се възстановяват бавно.

Донорите на плазма могат да даряват няколко пъти на месец, защото всичко, което дава дарителят, се възстановява за 1-2 дни. Добре е даряването да става един месец след боледуването, защото броят на образуваните антитела е по-голям, казаха медиците. Те призовават всеки, който вече е преболедувал вируса, да дари кръв, за да помогне на други болни от COVID-10.

„Този метод за лечение при тежкоболните пациенти бе одобрен в САЩ. Той работи прекрасно и при по-леко болни. Ние в България в момента имаме поглед върху 35 000 пациенти и резултатите са много добри. Ако тук използваме правилно плазмата ще намалим смъртността на половина”, категоричен бе д-р Ботев.

Освен метода с плазмата, бе съобщено, че специална поза помага на болните от COVID-19 да оздравеят по-бързо. Тя се казва „proning” и при нея човекът трябва да легне по корем с изправен гръбнак и да опитва леко да кашля. Така трябва да се лежи в продължение на около час-два на ден, като след това се наблюдава рязко подобрение на състоянието дори и на най-тежко болните. Той обясни причината за ползите в това, че вирусът предизвиква образуването на много плътни секрети в белите дробове на някои от хората, които не могат да бъдат „изкашяляни“ по обикновения начин.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил