Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Задължителни прегледи за гръбначни изкривявания при шестокласниците в Бургас

  18.10.2020 16:30  
Задължителни прегледи за гръбначни изкривявания при шестокласниците в Бургас

Силвия ШАТЪРОВА

 

Задължителни прегледи за гръбначни изкривявания при шестокласниците ще има в училищата в Бургас. Това обясни заместник-кметът Йорданка Ананиев пред журналисти.

„Тази програма е много важна и показва гръбначни изкривявания и там където се диагностицират проблеми, децата ще бъдат насочвани към ортопед и лечебна физкултура, гимнастика. За децата от начален курс са предвидени специални упражнения, които могат да се правят в класната стая и в часа на класа. Това са двете програми, които са предвидени до края на тази година“, каза тя.

Ананиева коментира и други програми, които са приоритетни по направление „Здравеопазване“. Повечето са насочени към децата, но в последствие ще има и такива за възрастни.

„Започанаха вече очните прегледи за децата от 6-годишна възраст. Закупихме един апарат, който изследва „мързеливото око“. Всички в училищата и детските градини ще минат преглед и тези, които имат проблем, ще бъдат насочени към специалисти за коригиращи зрението средства. Следващите са свързани със затлъстяването, която ще стартира следващата година. Тук са свързани и проблемите със захарния диабет, които ще коментираме с различните съпътстващи аномалии на този проблем. Изобщо всякакви аномалии в храненето ще застъпим в този курс. Амбицията ни е във всяка една възрастова група в детските градини и училищата да има специфична програма. Обмисляме и такива свързани с алергиите, астмите и други. В последствие ще стартираме и повече програми за възрастни. Една от идеите, които обмисляме е свързана с глаукомата“, обясни още заместник-кметът.

Тя посочи, че ще се работи с бургаските лекари, които са изключително сериозни и добри специалисти. Детският ортопед д-р Христов в момента провежда обучението на сестрите по училищата.

„Лектори идват и в университета. Опитваме се да разширим лекторския състав и с гостуващите лекари“, каза тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил