Сряда, 27 Яну 2021
    
Общество

Министър Вълчев: Не можем да си позволим да затворим училищата

  15.10.2020 16:35  
Министър Вълчев: Не можем да си позволим да затворим училищата

„Имаме всички шансове над 98% от учебната година да се проведе присъствено. Не можем да си позволим да затворим училища”. Това обаяви по време на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му няма съмнение, че ръстът в броя на заразените с COVID-19 се отразява и на системата на образованието. „Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е. петима ученици на 1 000 не учат”, каза още Вълчев.

И допълни: „Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде постоянно и не е толкова ефективно. Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастарофа”.

Според него вероятно ситуацията ще се влоши, но не само заради COVID-19, а и заради настъпването на сезонните вируси. „И в момента основният проблем е не толкова високият брой заразени ученици, а тези, които са развили грипоподомни симптоми”, каза още той.

С положителни тестове за COVID-19 към момента са 172 деца и ученици и 165 учители.„Среднодневно това са по 5-6 учители и ученици, като при учениците заболеваемостта е 6-7 пъти под средните стойности за населението. Това потвърждава тезата, че учениците рядко се разболяват и развиват симптоми. При учителите процентът е малко над средния”, посочи Вълчев.

Здравният министър обясни и как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми. Пред родителите вариантите били два - да се свържат с личния лекар, който да предприеме необходимите действия, или да заведат детето си на преглед. От здравното министерство се придържат към първия вариант. Ако пък се направи масово тестване с бързи тестове сред учениците, се рискува да се получат неверни резултати, смята министърът.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил