Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Ангелов: Засилваме контрола, избягвайте Благоевград и Търговище

  15.10.2020 10:48  
Ангелов: Засилваме контрола, избягвайте Благоевград и Търговище

Виждаме разколебаване у хората, по отношение на дисциплината. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб.

Има тенденция на покачване на заболелите, все още здравната система разполага с капацитет. По области обаче чувстваме затруднения.

Първо българите сме разумни, но не всички спазват мерките, а те са меки и приемливи, маските на закрито са най-важни, спазването на дистанция от 1,5м., както и дисциплина. Ние ще завишим конттрола. РЗИ и полицията ще осъществяват ежедневен и нощен контрол, на всички места където се събират хора – търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове.

Общо за страната към вчерашна дата - имаме 1380 болни настанени в болници, 67 са в интензивни отделения, броя на заетите леглата са 1108, имаме 19% заетост на леглата без интензивност, и 6% заетост на интензивните легла.

25 са положителните медици само за последните 24 часа.  394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици до момента са 1030, починалите - 16.

В две области - Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 човека на 100 000.

Това са областите най-засегнати в момента, призовавам да не се пътува на там, ако не е наложително, каза още здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев, представи презентация. В момента по  заболяваемост сме на 22 място в ЕС.

На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, заяви доц. Ангел Кунчев. По негово мнение не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Броят на положителните случаи пък не водил до голямо увеличаване при смъртните, които също се увеличават, но с доста по-малки темпове. 

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор. Случаите в интензивни отделяния логично следвали кривата на заболеваемостта, отбеляза доц. Кунчев. България е в средната позиция на заболяване спрямо други страни, отчитащи скок на заболелите, поясни още Кунчев. В Плевен и Ловеч има по-ниска заболяваемост, за сметка на Благоевград и Търговище."Вирусът е динамичен, променлив", добави държавният главен здравен инспектор.

Между 5 и 6 дневно са заразените ученици,  за учителите е малко над средния процент, разясни образователният министър Красимир Вълчев. Карантинираните са 0,5%, това означава, че 99,5% учат. Целта ни е да се учи максимално присъствено. Не искаме да ограничим правото на децата да имат право да учат и да се развиват. Мерките трябва да се спазват, подчерта още Вълчев. Разпространението на коронавируса към момента е клъстарно. Ще препоръчаме на училищата да се ограничат извънкласните дейности. Нищо не налага да се правят екскурзии, но това също ще препоръчаме да се ограничат.

"Мерките ще бъдат спазвани от всички и за всички важат, там където това не случва, ще има проверки и предписания, ако не се изпълнят предписанията ще бъдат затваряни, такъв е закона и той трябва да се спазва", категоричен бе министър Ангелов. "Нови мерки не възприемаме за наложителни, защото е важно да се спазват тези, които са към момента, ако хората не вярват на мерките към момента, защо да налагаме нови, които няма да се спазват", каза още Ангелов.

Ако тръгнем да тестваме всички ученици с комбинирани тестове за грип и коронавирус,няма да имаме ясна картина, защото за да е верен теста, трябва да има симптоми. В момента, ако дете има симптоми, родителя може да се обади на личен лекар и той да насочи семейството какво и как да се направи, или пък детето да бъде заведено за преглед, обясни още Ангелов.

"Броят на лабораториите, които внасят информация, е твърде голям, изисква сериозна обработка. Около 1500 теста се правят по линия на националното здравеопазване. Всички други бройки са направени в частни лаборатории и ние няма как да знаем причината, поради която някой се е тествал. Бързите и комбинираните тестове, преди да ги препоръчаме и ползваме, ние задължително ги даваме за валидиране в НЦПЗБ и когато потвърдим, тогава ги ползваме", добави доц, Кунчев.

Няма необходимост цели болници да се трансформират в болници за лечение на коронавирус, ще бъдат увеличени леглата в болници - Пирогов и Александровска болница, разясни още здравният министър.

В София имаме частни болници, които също участват, нямаме притеснени, че ще има частни болници, които ще откажат да се включат.

 

Източник: monitor.bg


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил