Събота, 30 Яну 2021
    
Бургас

Заради пролука в закон: Ваксините в общинския приют за кучета са кът

  13.10.2020 17:48  
Заради пролука в закон: Ваксините в общинския приют за кучета са кът

Разчитат единствено на дарения от граждани и организации

 

Георги РУСИНОВ

 

Ваксините в общинския приют за кучета на Бургас се оказва, че са кът. Едно от най-ценните неща за доброто здравословно състояние на четириногите обаче се получава само от дарения. Организации и граждани подаряват ваксини на приюта, но се оказват недостатъчно. Това обясни управителят Руси Петров пред „Черноморски фар“. Тази информация не е маловажна, а причината да го потърсим е нещастен инцидент с осиновено куче от последната осиновителна кампания.

Една от жените, осиновили куче е преживяла нещастието да загуби новия си домашен любимец. В редакцията на вестника дойде нейна приятелка, която твърди, че на кучето са направени 3-4 ваксини наведнъж в деня преди кампанията. Това твърдял ветеринар при когото са закарали животното. Друг вариант е, ваксините да са сложени навреме, но да са били с изтекъл срок. Роки се разболява и развива гана. Това поне констатира ветеринар, а собственичката му решава да го евтаназира и го връща в приюта, където имат ангажимента за екарисаж.

„Лично съм се чул с хората, които осиновиха на изложението от нас кучета. Всички са в перфектно състояние. Освен това хората пращат и снимки на Фейсбук страницата. Там също може да се види, че животните са здрави. Конкретният случай с това куче, което се е наложило да се евтаназира, е нещастен. При нас идват отвсякъде животни. В какво състояние са само можем да гадаем. Животното при нас беше в добро здраве, нямаше признаци на някакво заболяване“, коментира Петров.

Управителят поясни, че ваксина се слага само на напълно здрави кучета, а 4Д-теста, направен на Роки, не е показал наличие на болести. Затова и дни преди кампанията е ваксиниран.

„Ако покаже болест на теста, ваксина не се слага. Първо преминава нужното лечение. Както направихме с някои от животните преди кампанията, които показаха кърлежови болести. Те се лекуват с антибиотик, който се приема 28 дни. След това се прави пак тест, за да се види дали са излекувани. Това не са тежки болести. Кучетата се оправят. Чух, че въпросното куче е развило гана. Но няма как да знаем в какво състояние е дошло. Няма как да знаем и новите му собственици как са гледали животното. Виждал съм много случаи, в които домашни кучета, ваксинирани, с хубава храна хранени, умират от дадена болест. И те не са застраховани. И на мен не ми е приятно. Все пак аз съм го гледал доскоро. Случват се и такива работи“, добави той.

Твърдението, че са сложени три ваксини наведнъж според Петров е абсурдно. Според ветеринари се поставя веднъж ваксина, която е четиривалентна и то докато животинчето е още бебе. Отново от медицинска гледна точка звучи и малко нелогична теорията с болестта гана, защото тя е силно заразна и може да разболее и останалите кучета в приюта.

„Такава практика никъде няма. Това е несериозно и абсурдно. На него му е сложена една ваксина. Преминал е 4Д-теста, показал е, че е здрав и тогава му е сложена ваксината. Ваксинирано е няколко дни преди изложението. 4Д-теста не показва гана, за нея е съвсем отделен тест. Няма как да са и с изтекъл срок ваксините. На нея има една лепенка и когато се сложи ваксината, тя се залепя в паспорта на животното. Няма как да се правят шашми тук“, обясни управителят.

Още по-абсурдно му се струва твърдението, че три ваксини са сложени наведнъж, тъй като, както споменахме, вече ваксините като цяло са недостатъчно в приюта.

„Недостатъчни са ни броят ваксини за броя животни, които имаме. Справяме се и за момента мога да твърдя, че е така. Имаме случаи, когато лично граждани ни карат ваксините, и то за определено животно. Няма да го осиновят, но искат да помогнат то да се ваксинира. Но пак казвам, не сме предприятие, което разполага с наши ваксини. В момента точна бройка на ваксинираните животни не мога да ви дам, но със сигурност мога да кажа, че една голяма част все пак са ваксинирани. Най-важното – всички бебета, които имаме в приюта са ни ваксинирани. Сложени са им първа и втора ваксина“, уточни Петров.

Съорганизаторът на осиновителната кампания Дария Хулка обясни, че наистина много трудно се намират ваксини за приюта. Отделно от това се събират пари и за операции и лечения, тъй като бюджетът на приюта не е голям и средствата невинаги стигат. Само от последната кампания са събрани близо 1000 лева, които са дарени на приюта, и които ще послужат за лечения в бъдеще.

Тя заяви, че е проблем и че все още има много неразумни хора, които гледат кучета, а после ги захвърлят.

„Изобщо далеч сме, за да променим мисленето на българина. Той мисли, че като не иска да гледа куче вече, или ако се е сдобил с нежелани малки и приютът му е длъжен да ги гледа. Затова е пълен. И 5000 кучета да може да побира този приют, пак няма да е достатъчен. Хората не искат да осиновяват. Нямаме това мислене да взимаме и нечистокръвни породи“, сподели тя пред наш репортер.

Според хората в средите на доброволците проблемът е, че парите са малко и не се разпределят правилно. По този начин усилията на Общината отиват на вятъра. Животните се гледат добре – хранят се, но когато не се взимат превантивни мерки, една част от тях умират, а разходите за тях са похабени излишно, смятат те.

„Една ваксина от склада струва 15 лева. Не е ли по-добре да се помисли как да могат и да се ваксинират, за да може цикълът да е пълен. Бебетата сега са ваксинирани благодарение на постовете, които постоянно пускаме, за да може хора и организации да обръщат внимание“, споделят доброволци.

В края на разговора управителят Руси Петров увери, че постоянно поддържа връзка с осиновителите, за да се информира за състоянието на четириногите.

 

За пролуката в закона и мнение за справяне на проблема с липсата на ваксини очаквайте в материал с д-р Георги Митев!


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте