Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Служители на МВР обявяват протестна готовност

  12.10.2020 17:01  
Служители на МВР обявяват протестна готовност
  БНТ

Георги РУСИНОВ

 

Служители на МВР  обявяват протестна готовност. Това става ясно от съобщение до медиите на най-големия синдикат на служителите в МВР. В него Управителният съвет на СФСМВР изказва „благодарността си“ към членовете на Федерацията към Министерския съвет и ръководството на МВР  за "високата оценка", която беше поставена на служителите в МВР с класирането им на 35-о място, извън списъка с 34 министерства, институти, агенции, фондове и др., описани в ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 от 31.08.2020 г.

„Изключването им от увеличението на индивидуалните основни месечни заплати с до 30%, изглежда,  се приема за адекватно оценяване на дейността им в изминалите и бъдещите месеци на извънредно положение и ситуация, породени от епидемиологичната обстановка. Очевидно МВР, което заедно с медицинските работници в цялата страна изнесе основно тежестта на прилаганите мерки и продължава да търпи най-тежките последствия от кризата, не е заслужило материален стимул. Натрупаните хиляди часове труд, положен от колегите при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни, стотиците заболели служители, рисковете от заразяване предвид първата линия, на която се трудят, явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение. Това е едно естествено продължение на медийно обещаните и неполучени от нас 1000 лв. месечно за работещите на първа линия. Продължение е и на обидно разпределените по няколкостотин лева "награди". Определяме го като изключително лицемерие и не приемаме мястото, отредено ни чрез него. Това постановление показва, че дадените в публичното пространство високи оценки за работата ни от началото на пандемията до ден-днешен са били неискрени“, се казва в писмото на синдиката.

Последствията според тях от тази обида ще бъдат за смета на мотивацията за работа и в ущърб на социалния мир. Първото такова е привеждането на СФСМВР в положение на протестна готовност и то вече е факт.

„Готови сме във всеки момент да започнем преговори за повишаване заплатите на служителите в МВР, достойно за положения от тях труд и положението, в което се намират. Липсата на такива преговори или на удовлетворителен резултат от тях неизбежно ще доведат до ефективни протестни действия – единственият възможен начин, по който още веднъж да кажем: "Благодарим“ Ви!“, завършват от най-големия синдикат в МВР.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил