Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Мнения

Кристалина Пирева - председател на Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас: Гугъл не ни е конкурент, ние мечтаем за интелигентни туристи

  10.10.2020 11:46  
Кристалина Пирева - председател на Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас: Гугъл не ни е конкурент, ние мечтаем за интелигентни туристи

Интервю на Силвия Шатърова

- Госпожо Пирева, приключвате един нестандартен летен сезон, как го определяте?

Труден сезон, но все пак го имаше. За съжаление една голяма част от традиционните ни туристи не дойдоха - това са пазарите от Русия, Украйна, Англия, Израел също. Имахме гости от четири държави, основно Полша, Чехия, Германия и Люксембург. Всички останали ги нямаше. Много колеги останаха без работа, ние очаквахме първо да бъдат подкрепени нашите работодатели-туроператорите, защото без тях нищо не може да се случи.  Приехме, че оцеляхме и този сезон, някои успяха да поработят, други не. С надежди сме  за бъдещето, ние сме оптимисти, че следващият сезон ще е по-добър. Не можем да правим планове, защото зависим от туроператорите, какво ще успеят да постигнат те. Оставаме в готовност да помагаме с каквото можем на всеки от бранша. Надяваме се тази ситуация с пандемията да се размине, защото проблемът не е само при нас, а е световен. И за този сезон очакванията бяха добри, но се обърнаха прогнозите. Винаги ще има една голяма питанка занапред.

- България отскоро е на картата за свободните турове, видяхме любопитни примери - в Созопол и Несебър това лято  безработни екскурзоводи ги предлагаха като разчитаха на бакшиша, има ли бъдеще тази ниша?

- Тя може да бъде добро решение и добро представяне на едно населено място, а може и да не е толкова удачен пример. За Созопол съм чувала, нямам лични впечатления, трябва обаче тези гидове да са лицензирани екскурзоводи. Ние ще настояваме този, който работи като такъв да си има правата за това. Само по себе си не е лошо, че някой в свободното си време иска да прави нещо, но когато е безплатно - качеството е ниско.

- То е провокирано от това, че си зависим от бакшиша...

- Не е сериозно това.

- Има ли интерес към екскурзоводската професия?

- За съжаление - не. Ние като браншова организация се опитваме да привлечем млади хора, възрастовата граница при нас отива все по-надолу.

- Във време на глобализация и интернет, всеки си е сам гид, това не прави ли професията Ви по-малко ценна и интересна?

- Това не е проблем за нас, Гугъл не ни е конкуренция. Ние мечтаем за интелигентни туристи и публика, която знае много, защото това е провокация за нас. Нашата професия изисква непрекъснато четене  и натрупване на знания, дори когато част от чуждата публика е настроена по към забавления, това невинаги ни радва, защото ние искаме да покажем повече от България и да разказваме повече за всичко, което тези хора няма къде да прочетат. Информацията в Гугъл е спорна. Комбинацията между всичко за едно място и един обект, тази симбиоза я прави екскурзоводът.

- По време на този сезон  завиши ли се интересът към вътрешния туризъм и към малко познати места?

- По мое впечатление - да, българите, които посетиха Южното Черноморие, те не ползват екскурзоводски услуги, но това няма значение, защото имаме достатъчно талантливи колеги, които са по обектите и правят прекрасни беседи. Чувам, че са били заети. Чудесно е, че българинът остана в България. Сега ще му е по-лесно да сравнява някои от любимите южни дестинации с нашата страна и съм убедена, че ще останат тук и за догодина.

- Кой обект е Вашият фаворит за този сезон?

- Не съм открила такъв. Тази година бяхме ограничени, първо трябваше чужденците да бъдат мотивирани да дойдат, ако искат в хотела да стоят само, но само да дойдат. След това бяхме ограничени и в пътуванията на групите - никой не се чувства комфортно с маска в автобуса. Трябваше да бъдат екскурзиите къси, с по-малко хора, но това даде повече внимание към гостите. Качеството се повиши.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил