Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Датчици ще следят за престоя до 3 часа на инвалидни места

  08.10.2020 17:08  
Датчици ще следят за престоя до 3 часа на инвалидни места

 

Георги РУСИНОВ

 

Друг проблем, за който скоро бургазлия алармира общината е, че в обхвата на „синята зона“ много трудно се намират свободни инвалидни места. Затова спрял на друго място в платената зона, но не пуснал SMS, при което служители на ОП „Транспорт“ са му сложили скоба на автомобила. В писмо до Общински съвет – Бургас той призова за промени в наредбата, които да позволяват инвалиди да могат да паркират безплатно в платена зона.

В една от комисиите шефът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев обясни, че по правилник в такива случаи водачите – били те инвалиди, или техните придружители, както и всеки друг, подлежат на санкции.

„В един момент ще го решим и този въпрос. Сега мислим, че като въведем наредбата, в която заляга престоят на инвалидни места да е до 3 часа, няма да има толкова много заети места. Защото на три часа ще се поопразват“, коментира пред „Черноморски фар“ Евелина Михалева, председател на Транспортната комисия.

Ако това не помогне обаче, тя каза, че се мисли за друг иновативен вариант.

„Ще решим дали да добавим съседните места на инвалидното – отпред, отзад, отляво и отдясно, също да важат за инвалиди, когато самото инвалидно е заето. Идва другият проблем обаче. Как ще разберем, че спряла кола там престоява 3 часа, или повече? В Европа съм виждала как се слагат бележки за резиденти. Другото е слагане на стикер с часовник, който отброява позволения престой. В София имаше такива. Ще въведем евентуално от този вид, ако проблемите с паркоместата продължават“, обясни Михалева.

За самите инвалидни места се предвижда поставяне на датчици, които ще отчитат дистанционно престоя. Така ако има нарушител, служителите на ОП „Транспорт“ ще могат да реагират. Припомняме, че особено голям проблем през летния сезон е, че туристи оставят колите си за дълго време, понякога и с дни на инвалидните места, защото досега нямаше законова пречка за това. Поставянето на датчиците ще е поетапно, тъй като са скъпи. Преди време от Община Бургас обявиха, че в даден период всички места от „синята зона“ ще са с датчици. По този начин по думите на администрацията бургазлии ще могат с няколко кликвания в приложението „Смарт Бургас“ да проверят къде има свободно място за паркиране, вместо да обикалят улиците в търсене на такова.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил