Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Отчуждават имоти за бъдещото гробище в Меден рудник

  06.10.2020 17:55  
Отчуждават имоти за бъдещото гробище в Меден рудник

Георги РУСИНОВ

 

Започнало е отчуждаването на имоти във връзка с бъдещото гробище в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Това съобщиха от Община Бургас за „Черноморски фар“. В редакцията на вестника постъпиха питания от жители на комплекса за това кога ще е готово новото гробище на Бургас. За тях в момента представлява изключителна трудност да пътуват чак до другия край на града, където е старият Гробищен парк.

В момента обаче гробището в Меден рудник е в предпроектна фаза. Работи се по предварителните трудоемки съгласувания по планове, чертаене и т.н. Отчуждаването на имоти няма да завърши с този бюджет и през тази година, категорични са от администрацията. Процесът ще продължи и догодина, когато се очаква и проектирането.

Че новият Гробищен парк на Бургас ще е в Меден рудник стана ясно още преди три години – през 2017-а. По Общ устройствен план е предвидено да бъде разположен в Югозападна посока на комплекса по пътя за Средец, коментира тогавашният главен архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

В предния мандат на Общински съвет – Бургас по време на дискусиите в комисии и на заседание стана ясно, че новото гробище ще има възможност за крематориум. Такъв в Бургас липсва. Преди време е имало инвестиционен интерес за създаване на крематориум, тъй като доста бургазлии предпочитали този начин на изпращане на своите близки. Тогава обаче на Централните гробища не е разполагало с необходимото място.

Предвидените гробни места са 5018. Предвижда се с обособяването на това гробище да се облекчи броят на погребенията в другото. По данни на Общината в него се правят по над 2000 погребения годишно и скоро теренът ще бъде изцяло зает.

В УПИ-то на новото гробище са предвидени и ритуална зала, храм, зали за различните вероизповедания, урнова стена, както и място за работилници за изготвяне на паметници, плочи и други. Ще има опция и за погребване на домашни любимци


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил