Понеделник, 25 Яну 2021
    
Любопитно

Лекарска банда от Бургас забива рок на сцената

  06.10.2020 17:05  
Лекарска банда от Бургас забива рок на сцената

Ина ПЕТРОВА

Три известни джипита от Бургас влязоха в ново амплоа и вече могат да се видят по участия в култови клубове и на голяма сцена. Групата логично получава името си „GP band“. В нея влизат д-р Петко Желязков, познат като председател на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари, пулмологът и личен лекар д-р Николай Ферфериев  и д-р Велимир Медаров – джипи с практика в жк „Славейков“. На ударните е Росен Николов.

След прегледите на своите пациенти д-р Желязков сваля бялата престилка и слага ритъм китарата. Както към всяко нещо, и към хобито си подхожда повече от отговорно. С колегите по инструмент се събират поне веднъж-два пъти седмично за репетиции. Казва, че така разпуска, макар и понякога да е натоварващо след изморителния ден на смяна в кабинета.

„Всичко започна преди 3-4 години с три акустични китари и една тарамбука. Постепенно, както се казва апетитът идва с яденето, започнахме да купуваме инструменти, барабани, уредби и да се занимаваме по-сериозно. Музиката наистина отпуска. Имаме вече няколко излизания, най-често пред колеги или като акустична версия, на един рок концерт в Кюлевча свирихме миналата година, наскоро и в Летния театър в Бургас“, разказа д-р Желязков. На морска сцена участват в благотворителен концерт в подкрепа на известна поетеса.

Наскоро и бургаско култово заведение ги кани на участие. Лекарите- музиканти го посвещават на медиците, борещи се на първа линия с коронавирусната инфекция. Повод за това става и заболяване на член от тяхната група. Изкарва болестта тежко, но се възстановява и в момента е здрав.

„Правим го от солидарност към лекарите, които са на предния фронт и се борят с COVID-19. Един месец отсъства и нашият колега, но сега вече е здрав и сред нас“, споделят в групата.

Искрата към музиката при тях запалва участие, на което са поканени в Пловдив. Концертът е пред стотина медици, с международно участие. „Така се запалихме и продължихме да се събираме. Намираме време за репетиции, правим го от любов към музиката, търсихме и прозорец да избягаме от сивото ежедневие“ , признава още д-р Медаров.

„Не е необичайно хоби – има доста лекари-музиканти и обратно, музиканти-медици“, скромен е колегата му д-р Желязков.

„GP band“ забиват хардрок парчета, изпълняват и свои авторски песни, залагат също на бг естрада и всичко, което им харесва като стил музика.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил