Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Ежемесечна справка за чуждите пазари към България искат от туризма

  06.10.2020 11:08  
Ежемесечна справка за чуждите пазари към България искат от туризма

Дона МИТЕВА

Ежемесечно Министерството на туризма да подготвя информация за състоянието на големите туристически пазари и какъв интерес се проявява към дестинация България, искат от Бургаската туристическа камара. Предлагат още да бъдат разработени програми за развитие на кулинарното изкуство на нашите деди и съживяване на българските села. Подписване на меморандум със Светия синод и БСФС за развитие на поклоннически и спортен туризъм.

Също така да се разработи нова наредба за детско-юношеския туризъм със сертифициране на обектите за ученически екскурзии и почивка, както и спешно преминаване към издаването на електронни многогодишни туристически визи.

Всички тези и още редица мерки се предлагат от туристическия бранш на Бургас и региона с цел стабилизиране и подобряване на туристическия продукт, който драстично бележи спад заради ковидкризата.

Данните за това лято са категорично негативни. До края на септември - за петмесечието Бургаската област е посетена от 195 520 чуждестранни  граждани, а през миналата година тук са пребивавали 1 485 797 души с чартърни и автобусни превози. Откроява се спад от 86,84%.

На Летище Бургас през 2020 година са били обслужени 1777 чартърни полета, докато през 2019 година – 9359. Спадът за настоящата лятна програма възлиза на 81%. Това сочи  справка, направена от Регионалната туристическа камара.

Само този септември Бургаската област с чартърни и автобусни превози е била посетена от 36 703 чужденци. В съпоставка със същия период миналата година спадът е близо 77%.

Изцяло са загубени за септември, а част от тях и за цялото лято, пазари като Русия, всички скандинавски страни – Норвегия, Швеция, Финландия, Нидерландия, Дания, всички прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония, Италия, Франция и Унгария, подчертават от БРТК.

„Туристическият бизнес да направи конкретен анализ на пазарите, с които работи, какви тенденции се откроиха, само в COVID-19 ли е причината, в какви конкретни направления да се работи през есенно-зимния период за подготовка на сезон 2021 година“, казва Иван Иванов, председател на Камарата.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил