Понеделник, 25 Яну 2021
    
Крими

Мустафа, който уби братовчедите си при катастрофа: Иска ми се аз да бях на тяхно място

  05.10.2020 15:53  
Мустафа, който уби братовчедите си при катастрофа: Иска ми се аз да бях на тяхно място

Михаил КОЛЕВ

 

Не исках така да стане, съжалявам много, те са ми братовчеди. Иска ми аз да бях на тяхно място. Ще поискам прошка от роднините си, с какво мога ще им помагам занапред. Това заяви пред съда 20-годишният Мустафа Мустафа, който уби двама от своите братовчеди при катастрофа.

Инцидентът стана на 26 септември на пътя село Ябълчево- Айтос поради движение с несъобразена скорост. Зад волана на автомобил "БМВ" е бил Мустафа, който загубил управление и колата се блъснала в крайпътно дърво. С него са пътували и още трима младежи, всичките братовчеди. Двама от тях загинаха на място, а третият бе приет в болница. Компанията се е прибирала към Айтос след като преди това са били на празненство преди предстояща сватба.

Днес в Апелативен съд-Бургас бе разгледана жалбата от Мустафа, който в момента се намира в ареста. Той поиска да бъде пуснат под домашен арест и бе категоричен, че няма намерение да се връща във Франция, където е работил за последно преди трагичния случай.

„Няма да напускам страната, ще съм си на село. Когато дойдат за проверка, винаги ще мога да бъда открит там“, добави младежът от село Чукарка.

Неговият адвокат Станко Кралев също заяви, че Мустафа няма да се укрие и имало способи, които да му възпрепятстват напускането извън пределите на България – налагане на забрана за напускане на страната или да се изземат личните му документи.

„Мустафа е с ниска степен на обществена опасност. Това деяние е извършено по непредпазливост. Не можем да говорим и, че ако той бъде пуснат от ареста, ще възникне междуроднинско напрежение. Единият от разпитаните свидетели, който е и родител на едно от загиналите момчета, е заявил, че „оттук нататък Мустафа ще бъде като негов син. Има разбиране между тях, той ще им поиска прошка“, каза още Кралев.

Според прокуратурата жалбата на 20-годишният подсъдим е неоснователна, тъй като имало реална опасност той да се укрие, тъй като работи във Франция. Ако е с по-лека мярка може отново да кара автомобил, както го е правил и преди да навърши пълнолетие.

„Това е личност, която не зачита законовите правила. Няма гаранция, че отново няма да застане зад волана“, казаха още от държавното обвинение.

В крайна сметка Апелативният съд реши да не уважи жалбата на подсъдимия и потвърди наложената му мярка "задържане под стража". Необремененото съдебно минало, постоянният адрес и положителните данни за личността на Мустафа са безспорни, но според апелативните съдии не могат да се противопоставят на тежестта на престъплението и опасността от укриване.

Ако бъде признат за виновен Мустафа Мустафа може да получи ефективна присъда от 3 до 15 години затвор.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил