Сряда, 27 Яну 2021
    
Общество

Противогрипните ваксини в Бургас свършиха

  05.10.2020 15:51  
Противогрипните ваксини в Бургас свършиха

 

Ина ПЕТРОВА

Противогрипните ваксини в Бургас се изкупиха за по-малко от месец, след като бяха пуснати в аптечната мрежа. В момента серумът не може да се купи никъде в града. Липсва и по складовете.

Доставените от 4-те основни дистрибутора количества са около 10 000 броя за областите Бургас, Ямбол и Сливен, каза председателят на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Според нея доставките у нас са такива, каквито са заявени от държавата още миналата година. „Като се има предвид, тенденцията от последните години 2-3% от населението да се имунизира, явно заявките отговарят на приблизителните количества. С тази разлика, че от миналата година са осигурени ваксини за 10, а от тази за 12% от възрастните хора над 65 години. Няма количества, защото просто не са заявени толкова, колкото в момента е търсенето“, поясни магистър фармацевт Бургазлиева.

Доставена в Бургас бе само ваксината „Инфлувак“. Цената й тази година в аптеките е около 23 лева. Очакват се през втората половина на октомври в града да бъдат заредени и серумите на другия производител – „Ваксигрип“. През същия период джипитата очакват и безплатните дози за възрастните пациенти над 65 години. „Те ще бъдат дистрибутирани директно в кабинетите, а не през аптечната мрежа. Най-вероятно  няма да стигнат за всички възрастни хора, по преценка на личния лекар ще става ваксинирането“, каза Бургазлиева. 

Средно бройката, която получават отделните лични лекари варира от 30 до 50 броя. Д-р Петко Желязков признава, че количествата са крайно недостатъчни. „Аз имам подлежащи около 550 човека над 65 години, а ще получа само 30 ваксини. С тези бройки няма как да бъде направено голямо покритие, трудно е и самото разпределение“, споделя джипито.  Той се надява в края на октомври да започне имунизирането с безплатните дози на пенсионерите. "Това е нормален период за ваксиниране. Препоръчвам на всички възрастни над 60 г. с хронични заболявания, преди да започне грипната епидемия, със зимните респираторни инфекции да се ваксинират. Хубаво е поне защита против грипния вирус да имат, защото често грипът се  изкарва по леко. Разбира се, големият проблем си остава коронавируса“, казва д-р Желязков.

Колегата му д-р Медаров е с наблюдение, че помагат, но препоръчва поставянето им да става под лекарско наблюдение. Своите безвъзмездни количества като джипи очаква до края на октомври. „Миналата година се възползвах и успях да ваксинирам част от възрастните си пациенти. Но имах само 30 броя“, казва общопрактикуващият лекар.

Тази година държавата отпуска за пенсионерите 180 000 дози. Могат да се ваксинират единствено напълно здрави хора, напомнят медиците. Общопрактикуващите лекари ще определят кои от пациентите им ще получат безплатна ваксина, съобразно общото им състояние и съпътстващите хронични заболявания.

Бумът в продажбата на противогрипните ваксини беше очакван още преди месец. Тогава редица световни производители излязоха с информация, че за този сезон ще имат свръхпроизводство. Защото се очаква и свръхтърсене. И то наистина е факт, с тази разлика, че ваксини засега няма.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил