Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

За ъгъла на „Ботева“ и „Македония“: Храм вместо висока сграда предлага църковна организация

  05.10.2020 11:30  
За ъгъла на „Ботева“ и „Македония“: Храм вместо висока сграда предлага църковна организация

Георги РУСИНОВ

 

Църковната организация Фондация „С молитва за децата“ излезе с интересно предложение – върху парцела между „Христо Ботев“ и „Македония“ да се построи храм, а не както се предвижда 4-5 етажна сграда. Предложението си те са входирали до кмета на Община Бургас Димитър Николов, председателя на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова, обществения посредник Тодор Стамболиев. Копие от писмото е изпратено и в Сливенската Митрополия.

„На 27 май Общинският съвет взе решение да продаде градинката на ъгъла на улиците „Христо Ботев“ и „Македония“ на фирма „ЕМДИ Бургас“. Въпросният парцел се намира на 10 метра от най-голямата детска градина в Бургас – „Раковина“. Тя се посещава от около 300 деца и преподавателите им. Те, както и живеещите в съседните сгради вече 10 години страдат от наситените с карциногени пушеци, които 6 дни в седмицата бълва павилионът за скара, разположен на парцела“, пишат в писмото си те и продължават:

„Сега пък им предстои да се „насладят на прелестите“ на един обемен строеж, който изцяло ще развали визията на наскоро ремонтирания и модернизиран булевард „Христо Ботев“. Жизненото пространство ще се съкрати до минимум и ще се утежни допълнително проблема с достъпа до жилищните блокове и намирането на паркоместа. Унищожаването на прилежащата градинка дори няма смисъл да го коментираме.

„Черноморски фар“ припомня, че в деня на вота пред зала „Бойчо Брънзов“ се събраха недоволни живеещи в близост до бъдещата инвестиция. Те категорично бяха против издигането на висока сграда и унищожаването на градинката.

Поради всичко гореописано фондацията поема инициатива за входирането на петиция, с която молят инвеститорът „ЕМДИ Бургас“ да бъде обезщетен с друго равностойно място за строеж. Въпросният парцел да бъде предаден на Сливенската Митрополия, като Фондация „С молитва за децата“ се ангажира в най-кратък срок да проектира и изгради параклис „Свети Стилиян“ – закрилник на децата и застъпник на бездетните двойки, които в цялата страна били около 200 000. Всичко това те ще направят със свои средства и чрез дарения.

„Пространството около параклиса ще бъде оформено като градинка и допълнително озеленено. Ще е отворен денонощно и ще работи за благото и здравето на децата и младото поколение. По наши сведения в Бургаска област няма храм посветен на светеца, а в България като цяло се броят на пръсти. Нека Бургас даде пример за укрепване на вярата и издигане на духовността“, завършват от църковната организация.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил