Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Дават 495 лева за отопление, наплив на кандидати в Бургаско

  05.10.2020 09:29  
 Дават 495 лева за отопление, наплив на кандидати в Бургаско

Ина ПЕТРОВА

495,80 лева е целевата помощ за отопление този сезон, като размерът е увеличен с 30 лева. Кандидатите за подпомагането, което отпуска държавата, вече се редят пред социалните служби в региона. Над 10 100 са входираните заявления по места, съобщиха от Регионалната дирекция „Социално подпомогане“.

„Имаме голям интерес към тази помощ. Първите близо 8000 заявления-декларации вече са одобрени. Продължаваме да приемаме документи, като крайният срок е до 31 октомври“, поясниха от Социалното ведомство в Бургас.

От там уточниха, че увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7% няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ. При разглеждането на заявленията се взима предвид дали човекът е с увреждане, дали има деца и др. Средномесечният доход за последните шест месеца на кандидатите трябва да бъде по-нисък или равен на коефициент, базиран на възрастта и семейното им положение.

Най-голям наплив към помощта, която гарантира топлото през зимата, има в община Руен. Силен интерес има и в общините Бургас, Средец, Поморие.

Масово кандидатите заявяват, че желаят парите, с които те самите си купуват твърдо гориво. „Голям е делът на хората, които живеят в селата и използват такова отопление. В градовете има домакинства, които се отопляват с електроенергия, те съответно си плащат тока със сумата“, поясниха социалните служители. 

Единици са тези, които са поискали дървата в натура. Едва 7 семейства в община Руен са заявили те да им бъдат доставени чрез доставчик.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил