Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Поставят специални малки контейнери във „Възраждане“ и Центъра

  04.10.2020 17:07  
Поставят специални малки контейнери във „Възраждане“ и Центъра

Георги РУСИНОВ

 

Почти цял Бургас е обхванат от новата система за сметосъбиране. Само 10% от всички 800 точки контейнерни площадки все още са със старите метални и открити съдове за боклук. Това обясни пред „Черноморски фар“ заместник-кметът Весна Балтина.

„Това е заради характерни географски особености. Има например улици като „Христо Ботев“ и „Иван Вазов“, където минава тролейбусният транспорт. Там няма никаква възможност да бъдат подновени, защото височината на вдигането е 6 метра и половина. Има няколко точки в центъра и „Възраждане“, където също не са подменени, защото има много кабели, които са доста ниско. Поради плътността на застрояване в тези региони към момента нямаме възможност да ги подновим. Имаме обещание от сметосъбиращото дружество, че до края на годината ще си закупят един камион, който е доста по-малък от сегашните, с които се извозват отпадъците. Ще има и по-малки контейнери на тези места, където няма възможност за големите. Ще гледаме на колкото се може повече проблемни точки да се поставят от тях“, коментира заместник-кметът.

Балтина добави, че вече почти няма оплаквания от гражданите, свързани с новите контейнери.

„За 9 месеца мисля, че се понагласиха нещата. В началото оплакванията бяха предимно заради това, че преди са имали да кажем два контейнера, а сега един. Новите обаче са с по-голяма вместимост от старите. По отношение на локациите имаше оплаквания. На места, където бяха поставени, видимостта не беше достатъчна. Всички тези неща обаче вече са изчистиха във времето. Все пак и ние се нагласяме, но и гражданите трябва да свикват“, добави тя.

Наш репортер обаче видя, че проблемен остава районът около „Краснодар“. Съдовете за боклук там все още са от старите метални, които са открити. Клошари, котки и гларуси редовно ровят и разхвърлят хранителните отпадъци в тях. Хората често се оплакват и от неприятни миризми, тъй като старите съдове са точно под прозорците им. Друг проблем, за който живеещи в района споделят е хвърчащи парчета стиропор. Проверка на „Черноморски фар“ установи, че причината е, че рибните търговци често оставят до контейнерите отпадъците си от стиропор, които вятърът веднага подхваща.

Сигнали в Общината специално за замърсяване в района на пазара има почти всеки ден.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил