Петък, 29 Яну 2021
    
Бургас

До 3 години: Ще произвеждаме ток от хранителни отпадъци

  04.10.2020 16:14  
До 3 години: Ще произвеждаме ток от хранителни отпадъци

Разчетът е за 5 милиона мегаватчаса

Кафявите кофи за боклук пристигат с откриването на анаеробната инсталация

 

Георги РУСИНОВ

 

До 3 години в Бургас ще произвеждаме 5 милиона мегаватчаса ток годишно от хранителни отпадъци. Това ще стане с функционирането на бъдещата анаеробна инсталация в града. Тя ще се намира в района на улица „Крайезерна“ и ще обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър. Заместник-кметът по екология  и евроинтеграция на Община Бургас Весна Балтина коментира пред репортер на „Черноморски фар“, че идеята е в анаеробна среда, без кислород да се разлага материята, която отделя газа метан, от който ще се произвежда електричество и топлоенергия.

„Капацитетът на анаеробната инсталация е малко над 30 000 тона годишно. Проектът е готов и има избран изпълнител на инженеринг. Текат последните съгласувания и се надяваме в най-скоро време да вземем разрешение за строеж и да започне изграждането на инсталацията. Ще обявим и поръчката за доставка на съоръженията. Това са 10 камиона, 2 челни товарача и кофите, които ще бъдат за Бургас, Поморие и Несебър. Всяка община ще си обяви поръчката за съдовете. Става въпрос за кафявите контейнери, които ще са само за събиране на хранителни отпадъци“, обясни заместник-кметът.

Балтина посочи, че тепърва ще бъде правен анализ къде точно трябва да бъдат разположени новите контейнери.

„Това е една съвсем нова система за събиране на отпадъци, която трябва да бъде изградена до края на 2022-а заедно с анаеробната инсталация. През 2023-а трябва да имаме една функционираща система, която ще бъде в подкрепа на кръговата икономика и всички политики, които в последните години Община Бургас следва по отношение на управление на отпадъците“, поясни тя.

Системата от кафявите контейнери ще обхване както заведенията за обществено хранене и хранителните магазини, така и домакинствата.

„За първите съдовете ще са индивидуални. За домакинствата още не е направен анализ, за да мога да кажа как ще се разпределят там, но има време. Това всъщност ще са още едни контейнери до тези, които ползваме. След като се обяви поръчката и имаме изпълнител, ще можем да кажем със сигурност какъв вид ще бъдат тези съдове. В цяла Европа те са общо взето от един вид – със специални системи за затваряне, заключване, кафяви на цвят. Надяваме се да ни бъдат доставени добри контейнери, които да могат да издържат на нашите метеорологични условия, защото лятото е много специфично и много топло“, каза още Балтина.

Колко точно кафяви контейнери ще са необходими за Бургас обаче още със сигурност не се знае. Заместник-кметът обясни, че са правени прединвестиционни проучвания, които обаче не са достатъчно точни, за да се каже с точност.

„Те ще са на територията на цялата община. В съставните селища хората имат добър навик да събират зеленина, която се компостира. Нашата цел ще е и бургазлии да станат съпричастни към това, което иска да направи Общината, защото всичките тези екологични проекти, без подкрепата на гражданите, много трудно могат да се случат“, посочи тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил