Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Бургаски студенти кандидатстват за стипендии по нова програма до 16 октомври

  02.10.2020 16:08  
Бургаски студенти кандидатстват за стипендии по нова програма до 16 октомври

Студентите, записани в първи курс през септември и отговарящи на условията, също имат право на семестриална стипендия

 

Всички бургаски студенти в редовна форма на обучение и с успех от и над 5.00 могат да подават документи до 16 октомври за отпускане на първите семестриални стипендии от новата програма на Община Бургас - "Успешни студенти". Програмата за финансов стимул на студентите е по идея на кмета Димитър Николов и цели да отговори на нуждите от осигуряване на квалифицирани кадри в най-търсените специалности.

Освен много добрият и отличен успех на студентите, от значение за получаване на стипендията са и постиженията им в областта на образованието, науката и изкуството, участия в проекти, научна дейност и други.

Право на нея имат студенти, обучаващи се в първи, втори или трети курс в редовна форма на обучение в бургаско висше учебно заведение за придобиване на образователно-квалификационна степен "Бакалавър" или по специалност, за която се предвижда обучение само за степен "Магистър". Обучаващите се едновременно по две специалности /основна и допълнителна/ ще могат да кандидатстват само по основната специалност.

Студентите, които тази година са в първи курс, също могат да получат стипендия въз основа на успеха от матурите и участието им в олимпиади, преди постъпването им в университета. За останалите от втори и трети курс важи успехът от предходния семестър.

Финансовото подпомагане на студентите ще бъде в размер от 150 до 200 лева месечно, определен от експертна комисия.

Кандидатстването се извършва след записване за първи или следващ семестър, а стипендията се отпуска за един семестър. Стипендиите ще се разпределят не според семестриалните такси, а на база брой на студентите в приоритетни професионални направления.

Направленията, които дават право на стипендия на успешните и дейни студенти, вече ще включват, не само сектор информационни технологии, а и специалности, като "Право", "Технически науки", "Електроснабдяване и електрообзавеждане", "Икономика, администрация и управление", "Икономика и маркетинг на туризма", "Международни икономически отношения", "Бизнес администрация", "Педагогика", "Психология" и други.

Студентите, кандидатстващи за семестриална стипендия, трябва да подадат в деловодството на Община Бургас заявление по образец /Приложение No2/ и посочените в него документи.

Освен семестриална стипендия "Успешни студенти", новата програма на Община Бургас предвижда и награда "Студент на годината". Тя е еднократна финансова награда в размер на 600 лева и ще се връчва на официална церемония за награждаване на студенти, постигнали значими резултати в обучението или в научната дейност.

Приемът на студенти в предложените специалности от една страна е недостатъчен. От друга страна липсва мотивация, а понякога и средства, за да могат учениците да продължат обучението си в университет. Чрез програмата ще се стимулира развитието на тези специалности и ще се задържат младите хора в града.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил