Вторник, 26 Яну 2021
    
Несебър

Деца от Несебър учат за медните духови инструменти

  02.10.2020 15:41  
Деца от Несебър учат за медните духови инструменти

 По случай Международния ден на музиката и поезията, в Артиум център бе организиран открит урок  за учениците от 5 „в“ клас към СУ „Любен Каравелов“- Несебър на тема: „Медни духови инструменти“.

Той бе проведен от Денис Гонсалвеш, възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. От него децата научиха за произхода на медните духови инструменти и получиха полезна информация  за развитието им през вековете и за техните прототипи.

Учениците имаха възможността да се запознаят с малка част от медните духови инструменти, да чуят на живо тяхното звучене, да разберат, че музиката възпитава, става средство за общуване, споделяне и преживяване, а музикалните инструменти, с тяхната неповторимост, добавят нов тон към изразителността на човешкия глас. Те символизират хармонията на природата и ритъма на живота.

Основните инструменти, които г-н Гонсалвеш демонстрира бяха: туба, баритон хорн, алтхорн, валдхорна, флюгелхорн и тромпет. Всички те са придобити за нуждите на новосъздаващия се духов оркестър към Община Несебър.

За да онагледи и покаже звученето на всеки от тях, лекторът изпълни откъси от популярната песен „Хавана“.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил