Петък, 30 Oct 2020
    
Бургас

Заради неясни призовки: Адвокати ходят „на сляпо“ в съда

  28.09.2020 13:27  
Заради неясни призовки: Адвокати ходят „на сляпо“ в съда

Георги РУСИНОВ

 

Оказа се, че покрай проблемите с новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС), косвено страдат и адвокатите. Напоследък все по-често служебни защитници се явяват „на сляпо“ в съда. Причината – закъснели или неясни призовки от съда.

„Когато има процедура по назначаване на съдебен защитник от съда, трябва да проведат процедура по искане до колегията, което искане трябва да съдържа минималната информация за делото и в отговор на това колегата трябва да изработи писмо за назначаване на служебен защитник и така да тръгне процедурата. Заради тази нова програма обаче постоянно постъпилите искания от съда са непълни и дори не съдържат минималната информация за делото, за да се назначи редовно съдебен защитник. Оказва се, че често ни звънят и ни казват, че трябва служебен защитник. Ама кога? Ами веднага. Така не става. Без да знаем дело, престъпление и т.н.“, коментира адвокат Калоян Кръстевич от Бургаската адвокатска колегия.

Друг проблем, за който той и колегата му Здравко Костов споделят е трудността при правенето на справки.

„Отиваш да правиш справка, но деловодителите са затруднени. На тях им отнема повече време да се направи запитването за съответната справка. За мен като цяло това е недомислица, защото идеята уж беше да стават по-лесно нещата, а то се оказа обратно“, коментира Кръстевич.

„Случват се по-бавно нещата, особено при справките. Изчаква се повече време. Прави ми впечатление, че при натоварване системата забива. Поне няколко такива случая имах по обедните часове. Доколкото разбирам, системата ще я спрат. Нормално е при въвеждането на нещо ново да има проблеми. Нещата са по-сложно подредени, всичко изисква електронен подпис. Дали е за хубаво, или лошо ще стане ясно впоследствие“, добави Костов.

Юристите коментират още, че са запознати с масовото недоволство на съдиите в страната и най-вече София, където са четирите пилотни съдилища, в които първо бе внедрена системата.

„Казват, че много повече усилия им отнема да извършват една нормална операция. Много повече действия се извършват, за да се изпълни дадено задание, отколкото беше преди. Тъй като самите ние не го правим, аз не знам каква е трудността. Нашето впечатление е, че става трудно и измъчено, а това касае нас косвено. Колега ми разказа, че за да получи входящ номер на жалба трябвало да чака доста повече от обикновено, процедурата била доста по-дълга. Като цяло системата не е гъвкава и улесняваща, напротив – затрудняваща и обременяваща“, каза адвокат Кръстевич.

Юристите споделят, че са солидарни със служителите в системата на правосъдието и щом казват, че тази система ги затруднява, то имат право да искат промяна.

„Моето мнение като адвокат е, че щом това е така, то по-скоро тази система трябва да бъде спряна и да се изчистят всички грешки. Очевидно у нас се работи на метода проба-грешка. Зачестилите оплаквания от съдии не са случайни в случая“, завърши той.

От всички страни в съдебния процес най-незасегнати са прокурорите. Държавното обвинение има своя система от години, с която нямат проблеми. Представители коментираха пред „Черноморски фар“, че на прокурорите не им се налага никакъв досег с ЕИСС.