Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Екшън планът по прехвърлянето на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към „Камчия“ започна

  24.09.2020 11:30  
 Екшън планът  по прехвърлянето на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към „Камчия“ започна


Силвия Шатърова

Процедурите по прехвърлянето на двата земеделски язовира „Ахелой“ и „Порой“ към деривация „Камчия“ са започнати, стана ясно по думите на областния управител Вълчо Чолаков след среща с активисти на Партия „Възраждане“,които имаха въпроси около евентуална бъдеща криза с водата на Бургас.

„В момента се изработват парцеларните планове от ВиК и съответните общини, които предвиждат свързване към деривация „Камчия“. В ход е процедура по прехвърлянето на самите язовири, за да може да се осъществи финансирането.

Измислен е механизмът по който трява да стане това финансиране и спазвайки процедурите , които предвижда закона за извънредни ситуации те да бъдат реализирани в съкратени срокове. Така че се работи по въпроса за резервното водоснабдяване“, заяви Чолаков.

Той обаче заяви, че не може да прогнозира кога точно ще стане самото прехвърляне на двата водооема и включването им във водоснабдяването на Бургас

По прогнозни стойности около 60 млн.лева са необходими за това, каза преди време екоминистърът Емил Димитров.  Според него оптималният  екшън план , за да не остане  по-голяма част от Южното Черноморие без вода е включването на двата язовира на север от Бургас.

По данни на ВиК в „Камчия има вода за 10 месеца, каза още областният управител.

„Притеснително е положението в цялата Източна България. Има една идея, по която премиерът е възложил да работим. Това е яз. "Камчия", който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да се задействат три допълнителни язовира – за Варна "Георги Трайков" - "Цонево", а за Южна България – яз. "Ахелой" и яз. "Порой", посочи преди дни Димитров.

"Притеснявам се, че лятото, когато можеше да се правят строително-монтажни дейности, го пропуснахме и сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите и да ги допълним, за да ги използваме догодина. Не можем да си позволим да провалим сезона", каза още той.

От "Вързаждане" днес са поискали и да бъде преустановена още сечта във водосборната зона на яз.“Камчия“.

Това може да бъде обмислено като вариант и да се говори със  съответните специалисти.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил