Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Откриха паметна плоча на легендарния 24-ти пехотен Черноморски полк

  21.09.2020 13:17  
Откриха паметна плоча на легендарния 24-ти пехотен Черноморски полк

Михаил КОЛЕВ

 

Паметна плоча в чест на легендарния 24-ти пехотен Черноморски полк бе открита днес в Бургас. Тя е разположена на сградата на детска градина „Златно ключе“, тъй като именно там преди се е помещавал щабът. Проявата е част от програмата, посветена на Световния ден на мира - 21 септември.

Легендарният полк е участвал във множество битки, като най-дейно е участието му по време на Втората световна война, по-конкретно в боевете при Драва (известни още като Дравската операция). Загиналите през годините представители на 24-ти пехотен Черноморски полк са общо 1024 войници и генерали. Бригаден генерал Веселин Джелебов заяви, че полкът е един от славните военни формирования на Бургаска област и гордост за самия град.

„Тук, на това място, където сега е построена детската градина, е била настанена войската на първа дружина. След това полкът има друга дислокация. Щабът е бил тук до 1958 година, където са водили ежедневна дейност по обучението и подготовката на войските. Числеността на 24-ти пехотен Черноморски полк през годините винаги е била плаваща“, каза още той.

На събитието присъстваха и военни ветерани, областния управители Вълчо Чолаков, зам.-кметът Диана Саватева, почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев, флотилен адмирал Мален Чубенков, които получиха почетен знак на Съюза на ветераните във войните. Участие в церемонията взеха и Представителен духов оркестър при Община Бургас с диригент Анастас Камиларов, както и гвардейци от гвардейския отряд на Електрото. Накрая всички участници в събитието поставиха цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил