Сряда, 27 Яну 2021
    
Крими

До 20 години затвор грозят надрусания тираджия

  14.09.2020 12:11  
До 20 години затвор грозят надрусания тираджия

Жена изгоря жива, други двама са с опасност за живота  от зверската катастрофа в Айтос

 

Георги РУСИНОВ

 

Дрогираният тираджия, който помете 12 коли в Айтос, уби жена на място, рани още шестима, от които двама са с опасност за живота, го грози затвор. Окръжна прокуратура – Бургас му повдигна обвинение.

„То е за причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице и средна телесна повреда на други три, което е извършено при управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Това представлява тежък случай и се предвижда наказание от 5 до 20 години лишаване от свобода“, коментираха от Държавното обвинение.

Инцидентът е от 11 септември. Тогава около 12:30 часа, по айтоската улица „Хаджи Димитър“, малко преди кръговото кръстовище на пътя Бургас-София, спирачките на ТИР-а, управляван от 50-годишния несебърлия Кольо Иванов, пътуващ от Провадия, се повреждат.

От Областна дирекция на МВР-Бургас излязоха с подробна информация за хронологията на целия трагичен инцидент.

Камионът първо удря 32-годишна пешеходка, а след това и 12 превозни средства, изчакващи червен светофар. След това тежкотоварният автомобил спира в ограда на къща и магазин, разположени на улицата. Кольо  Иванов на място е тестван за употреба на алкохол и наркотици. Първата проба е отрицателна, но от втората става ясно, че шофира след употреба на метамфетамин (пико). Водачът отказал да даде кръвна проба и урина за химичен анализ, но въз основа на определение, издадено от Бургаски окръжен съд, са взети кръвни проби за алкохол и употреба на наркотични вещества.

След удара от камиона се самозапалва „Тойота Рав“, като в колата жива изгаря 28-годишна жена от Търговище, пътуваща на задната седалка. 32-годишната пешеходка е брутално натрошена, с диагноза „политравматизъм“ и е настанена за лечение в УМБАЛ-Бургас с опасност за живота. Още един от пострадалите бере душа. Това е 38-годишен мъж от Айтос, който се е придвижвал на предната седалка във „Форд Транзит“. Той също е с диагноза „политравматизъм“ и е с опасност за живота. С 32-годишната пешеходка са настанени в „Реанимиация“.

За сметка на това Кольо Иванов не е пострадал сериозно. Лекува се от контузия в гръдния кош и фрактура на ребро.

Окръжна прокуратура – Бургас поиска постоянното задържане в ареста за дрогирания убиец. Това за Държавното обвинение е повече от задължително предвид факта, че Иванов е употребил наркотици – утежняващо вината обстоятелство. Възможно е и обвинението на 50-годишния тираджия да се промени в по-тежко предвид състоянието на пострадалите.

Пред „Черноморски фар“ хора от града споделиха, че е крайно време да се помисли за обходен път за тежкотоварните камиони. Желание за това изрази и кметът на общината Васил Едрев. Причината не е само сегашната катастрофа. В последните десетина и повече години е имало не един-два инцидента, включително и такива с жертви, спомнят си айтозлии.

„Идват много засилени от прохода, надолнището е много голямо, развиват голяма скорост и минават през града. Като откажат спирачките и стават белите“, коментира местният жител Красимир.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил