Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

  07.09.2020 10:24  
Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

Бургас е заплашен от воден режим. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването "Здравей, България" по NOVA.

По думите му, ако не управляваме яз. "Камчия" по друг начин, ще има проблем за цялото Черноморие.

"Варна ще бъде захранена от "Цонево" и "Девня", но за Бургас имаме вода за 6 до 8 месеца, а трябва да изкараме 15 месеца и там има проблем. Трябва да положим допълнителни усилия да запазим "Камчия" като национален резервоар, да закачим два земеделски язовира – "Порой" и "Ахелой", и догодина да мине целият туристически сезон и гражданите да не усетят, но за тази цел трябва да се създаде една много стройна програма и да се отремонтират три язовира", допълни министърът.

"Притеснително е положението в цялата Източна България. Има една идея, по която премиерът е възложил да работим. Това е яз. "Камчия", който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да се задействат три допълнителни язовира – за Варна "Георги Трайков" - "Цонево", а за Южна България – яз. "Ахелой" и яз. "Порой", посочи Димитров.

"Притеснявам се, че лятото, когато можеше да се правят строително-монтажни дейности, го пропуснахме и сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите и да ги допълним, за да ги използваме догодина. Не можем да си позволим да провалим сезона", каза още той.

"Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. "Цонeво"” край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой" - деривация "Китка" за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г.", това коментира по-късно в Добрич министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работна среща с ръководството на НФСБ в града.

Обсъдени бяха сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. "Камчия" – основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места. Министърът направи инспекция на язовирите "Тича" и "Жребчево".

Тези спешни мерки ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. "Копринка", който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. "Жребчево", който в момента работи на 15% от обема си.

"Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", коментира още Емил Димитров в ефира на "Здравей, България" сутринта.

Той обясни, че се е заел с текущите задачи -  да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

"Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър", обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Екоминистърът бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

"Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен”, обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него  да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладени, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил