Сряда, 27 Яну 2021
    

Над 20 % от малките фирми в туризма са пред фалит

  04.09.2020 14:15  
Над 20 % от малките фирми в туризма са пред фалит

Дона МИТЕВА

Министерството на туризма, съвместно с това на финансите да разработят форми за подпомагане на звената „Екскурзоводско обслужване“ и Национално сдружение частен превоз, които през 2020 г. бяха най-силно засегнати и ощетени от пандемията. Такова е предложението на Бургаската туристическа камара.

От анализа, който правят става ясна прогнозата, че поне 21% от малките фирми са пред фалит, защото постигнаха 50% от оборота си, спрямо предходни година.

Жалбите за провалени ваканции нараснаха неимоверно. Част от хотелите, особено в Слънчев бряг, изобщо не отвориха, а други ще затворят през първата половина на септември. За 2 месеца безработицата стигна 300 000 души. Повече от 2 милиона чуждестранни граждани не са почивали в България.

Сред малкото положителни тенденции е това, че  се отвориха границите на България от 31.08.2020 г. за пазари като Беларус, Молдова и Турция. Макар и късно, ще има глътка въздух за хотелиери и туроператори, работещи с тези държави.

Нямаше през месец август свободни места за паркиране и настаняване на юг от Бургас. Издирваха се отдалечените и усамотени малки хотели, къщи за гости, вили и къмпинги, за сметка на големите комплекси и хотели с all inclusive, които не бяха заети.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил