Понеделник, 25 Яну 2021
    
Поморие

Ценна реликва дариха на Историческия музей в Поморие

  03.09.2020 14:51  
Ценна реликва дариха на Историческия музей в Поморие

Историческият  музей в Поморие получи дарение от храм „Св. Рождество Богородично“  красива християнска реликва – плащаница. След нейната реставрация в София от Илия Борисов и Деница Кюранова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, плащаницата зае своето място като важен експонат в изложбата, посветена на християнско наследство на древния ни град – „Православието в Поморие – минало и настояще”.

Плащаницата е от XXв. и на нея е изобразен Иисус Христос, положен в гроба. Тя се отличава с висока художествена стойност. Изработена е от ленено платно, изрисувано в класическа академична маслена техника, към което е прикрепена тъкан от черно кадифе, обточена със сърмени ресни.

Плащаницата символизира плата, с който е увито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя се използва в Православната църква по време на богослуженията на Велики петък и Велика събота. Изнасянето ú от олтара на Разпети петък и поставянето ú върху маса (кувиклия) в средата на храма символизира преклонение и скръб пред мъртвия Христос. По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа, след което с плащаницата се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. Преди началото на вечернята на Велика събота свещеникът взима плащаницата от центъра на храма и я поставя на светия престол в олтара, където тя остава до Възнесение Господне.

Работното време на обектите в Поморие през месец септември е както следва:

Исторически музей Поморие

от понеделник до неделя – от 9.00 ч. до 18.00 ч.

Музей на солта

от понеделник до петък – от 8.00 ч. до 18.00 ч.

събота и неделя – от 10.00 ч. до 18.00 ч.

Антична куполна гробница

от вторник до неделя – от 10.00 ч. до 18.00 ч.

почивен ден – понеделник


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил