Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Квартал „Ветрен“ стана на 100 години

  01.09.2020 15:56  
Квартал „Ветрен“ стана на 100 години

100 години от своето създаване отбелязва бургаският квартал "Ветрен". Празникът ще бъде съпроводен от богата фолклорна програма с участието на оркестър "Жарава" със солисти Цветелина и Панайот Стойчеви, Лазар Налбантов, Александра Димитрова и Ирена Станкова.

Празничният концерт по повод вековния юбилей ще се състои на на 6 септември на площада пред местната църква в 19:30 часа.

Квартал "Ветрен" е от местата в Бургас, които съчетават богата история, красива природа и възможности за отдих и балнеотуризъм.

Мястото е популярно още от дълбока древност с лечебните си минерални извори, наричани Акве калиде или Термополис. Първите известни сведения за това място са от IV преди Христа и времето на Филип II Македонски.

Днес някогашните минерални извори са част от Туристически комплекс "Акве калиде", в който посетителите научават много за миналото и традициите на това място. Историята на древния град е пресъздадена с визуален спектакъл под формата на 3D анимация в някогашната стара баня.

Всеки уикенд в "Акве калиде" се организират различни културни събития, които привличат посетители от всяка възраст. Наред с историческите забележителности "Ветрен" притежава и красив парк в близост до Минералните бани, който предлага добри условия за пикник и разходка сред природата.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил