Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

Министър Вълчев: Учители и ученици няма да се тестват масово

  31.08.2020 15:05  
Министър Вълчев: Учители и ученици няма да се тестват масово

Дона МИТЕВА

Най-вероятно ще има карантинирани учители, не дай Боже да има и болни. В готовност сме да реагираме, категоричен е образователният министър. Красимир Вълчев днес е в Бургас и участва в  националната среща на началниците на регионални управления, която е традиционна преди старта на учебната година.

Учителската стая, столовете няма да са това, което бяха. Предвид на противоепидимичните мерки те ще бъдат преформатирани.  Дадена е възможност също стъпаловидно да се излиза в междучасие. Това са само една част от предложенията, които имат за цел предпазване на учениците от коронавируса и всяко училище ще предприеме.

PSR тестовете за децата и учителите ще бъдат безплатни, но няма да се правят масово. Красимир Вълчев подчерта, че мерките, които министерството е начертало са препоръчителни, защото не може да се търси еднакъв модел на работа навсякъде. Задължителни и еднакви ще са единствено онези мерки, които се спускат от здравните власти.  

Министърът бе категоричен, че са анализирани всички варианти, но няма как да се осигурят 2 пъти повече учители и класни стаи, за да се намали броят на учениците в един клас.

5:1 са родителите, които искат присъствено обучение. Такива са данните от социологическо проучване.  „Трудно ще бъде да балансираме между правото на образование и правото на здраве. Не можем да дадем безусловна алтернатива на всички да избират, защото не можем да създадем две паралелни образователни системи“      категоричен е министър Вълчев.

Пакет от компенсаторни мерки, сред което е и текущото оценяване, ще направи по-пълноценна алтернативната форма на обучение от дистанция.

При учителите също има проблем, има списък със заместващи учители, който от министерството очакват, че няма да е достатъчен. Отправена е покана към педагогическите ВУЗ-ове, техни студенти да се включат като резервни учители. „Остава правилото, разбира се, ако има двама кандидати и единият от тях е с педагогическа правоспособност, а другият не е – с предимство да е този с правоспособността“, уточни министър Вълчев.

Що се касае за критичните квартали и общности, където не всички разполагат с интернет устройства, от министерството са предвидени редица мерки, включително и закупуване на такива и осигуряване на интернет свързаност. „Част от невключените в обучение не са включени не заради липсата на устройства или интернет свързаност, а защото по принцип страдат от ниска мотивация, липса на отговорност в родителите им за обучението“, обясни министърът и допълни, че най-добрият вариант  е синхронно обучение, а когато то не може да се приложи, ще се преминава към асинхронно с възлагане на задачи в електронна среда.

Ще има по-ниски стойности за обявяване на грипни епидемии, при сезонните грипове, тъй като натрупването на двата вируса води до взаимното им усилване, уточни министър Вълчев.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил