Вторник, 09 Фев 2021
    
Общество

По-скъпи такси в университетите за тази академична година

  31.08.2020 08:14  
  По-скъпи такси в университетите за тази академична година

Най-голямо поскъпване се очертава в медицинските университети

Напрежение в университетите преди започването на академичната учебна година. Причината е драстичното увеличение на студентските такси в Алма матер, въпреки извънредното положение с коронавирус инфекцията.

Най-голямо поскъпване на таксите за студенти се очертава в медицинските университети у нас. Въпреки, че висшите учебни заведения са автономни, оказва се, че държавата, и в частност образователното министерство, е наложило постановления, които налагат увеличение с до 40% на таксите на места. Тук, обаче, ректорите проявяват гъвкавост.

Шокиращото увеличение на таксите за платено обучение в четирите медицински университета в България е с до 50%. То се дължи на издадено постановление на Министерски съвет, което задължава ръководствата да го изпълнят. За да няма отлив на студенти, от Медицинският университет в Пловдив, са решили проблема като намалят административните такси, които взимат. Така увеличение при някои специалности няма да има, а при други ще е минимално.

Великотърновският университет също е намерил начин да заобиколи разпоредбата, която може да остави старопрестолната Алма Матер с незапълнени бройки.

„В четири от направленията сме намалили таксите. В три от направленията държавата е поела всички разходи. Има 12 направления, в които таксите се увеличават, но се увеличават с 25-30 лв. на семестър”, обясни Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Така във Велико Търново почти всички места вече са заети, което е безпрецедентно за университета. Драстично обаче е увеличението на таксите за платено обучение в Югозападната Алма Матер. На запитване от NOVA на какво се дължи този факт, от образователното министерство отговориха, че министър Красимир Вълчев и ректорът на ЮЗУ са се разбрали да намерят начин и да намалят вече определените такси за студентите втори курс, където повишението е най-драстично. За студента Владислав Тасков, четвърти курс по физическо възпитание и спорт, таксата от 580 лв. годишно не е проблем.

Оставяйки проблема с таксите настрана, студенти и ръководства на университетите у нас се обединяват около най-важния за тях проблем – как ще започне академичната учебна година на 1 октомври – присъствено или не.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление