Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Джипита искат направления за COVID-19

  29.08.2020 14:55  
Джипита искат направления за COVID-19

Ина ПЕТРОВА

 

Джипитата да имат право да издават направления за коронавирус, настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Сред исканията им е също да се обособят изнесени пунктове за пробонабиране за COVID-19 в поликлиниките и в медицинските центрове в страната.

Предложенията целят да се въведат мерки срещу усложнена епидемична обстановка през есенно-зимните месеци. Те вече са изпратени в здравното министерство, а работна група трябва да се произнесе по тях.

Към момента джипитата нямат право да издават направления за изследвания за коронавирус. „Когато дойде човек с кашлица, хрема, температура и ние се съмняваме, трябва да го изпратим на специалист  белодробни болести или на инфекционист, които ако решат да се обадят на дежурен епидемиолог в РЗИ и той да прецени дали трябва да се пусне такова изследване по Здравна каса, което много рядко се случва“, обяснява процедурата в момента д-р Петко Желязков – джипи и председател на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари.

На прага на очакваните атаки на есенно-зимните вируси, които ще се смесят   с вируса на COVID, от гилдията на джипитата настояват да се обособят специални пунктове, където да се изследват хората със симптоми на COVID-19. За целта трябва да се определят критерии, които да действат при съмнителни пациенти, обясняват лекари.

Според тях тези проби могат да се правят от среден медицински персонал или лаборатория, но да са в отделни изнесени пунктове. „Защото пациентите като дойдат зимно време и се струпват пред кабинетите, ние нямаме представа дали са с грип, парагрип или коронавирус. Ние искаме да назначим такова изследване за сметка на касата, което да се направи в тези пунктове,  като резултатите излизат в същия ден и пациентът да знае по каква пътека ще тръгне“, пояснява д-р Желязков.

От РЗИ – Бургас обявиха кои групи могат да ползват направленията по Здравна каса, които те издават. „Това са лица със симптоматика, установена от личен лекар или специалист от лечебно заведение, контактни на потвърдени случаи на COVID-19, които са медицински лица, деца, посещаващи детски заведения, контактни лица със симптоматика, също така при задължително изследване на 14-и ден на потвърдените случаи на COVID-19, оставени под домашна изолация или на 14-и ден на лица, изписани от лечебно заведение без два отрицателни резултата, направени в два поредни дни“, каза Елица Карагьозова от ведомството в Бургас. Условието за издаване на направление е лицето да е здравно осигурено и да не е с прекъснати здравни осигуровки. Самите проби се вземат на място, в дома на пациента, казаха още от РЗИ.

От началото на юни ведомството е издало 1146 направления за изследване за коронавирус. Не всички обаче са усвоени. Част от пациентите се оказват без здравни осигуровки, други пък вече са си направили тест в лаборатория.

Лицата без личен лекар се свързват с лекар специалист или с епидемиолог от РЗИ, които преценяват необходимостта от провеждане на изследване и дават направление, поясниха още от здравната инспекция.

Джипитата продължават да работят по инструкциите за дистанционна консултация, но казват, че българите не са свикнали на подобни телефонни „прегледи“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил