Петък, 29 Яну 2021
    
Бизнес

Пчелари настояват за спешно изплащане на договорените субсидии

  23.08.2020 10:14  
Пчелари настояват за спешно изплащане на договорените субсидии

Ина ПЕТРОВА

Високите температури и липсата на дъжд снижиха драстично добивите на мед в Странджа. Пчелари се оплакват, че ако преди са вадели по 40 килограма мед от кошер годишно, то сега трудно прехвърлят 10-15 килограма. Малцина са тези, които изкарвали по 25 кг от кошер. А по думите на пчелари, има техни колеги, които отчитат нулева година, без капка мед. „Положението е бедствено, състоянието на пчелните семейства не е много добро, вали само в Западна България, при нас - не, пчелите нямат летеж да събират прашец и няма мед“, казва Манол Тодоров, който е начело на Сдружение „Странджански манов мед“. Ниските добиви оставили стопаните без необходимите средства, а точно сега за тях предстои много работа по третиране и зазимяване на кошерите. Затова те настояват час по-скоро държавата да изплати вече договорените субсидии за сектора. Работещите в него чакат по 12 лева на кошер, обещани по програма de minimis. Пчеларите обаче останаха изненадани, че помощта запазва досегашния си размер от 7 лева.

„Новата пчеларска година започна от 1 август, идват есента и зимата, сега е моментът да се погрижим за пчелните семейства да са здрави и да ги зазимим. Затова субсидията ни е нужна незабавно. Не само при нас в Странджа добивите са ниски, и в страната се оплакват“, споделя Тодоров. Всяка година добивите на пчелни продукти спадат, включително и в Европа. Част от причините са известни, други остават незнайни, казват в бранша. Немалко от стопаните у нас пострадаха от отравяне на пчелите, след пръскане и торене на земеделски площи. Този проблем, за щастие, в Странджа не съществува. В региона на общините Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол и Средец много залагат на странджанския манов мед, който може да се добива само от тези райони. От миналата година той е в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз.

„След много усилия успяхме да го регистрираме, големият проблем е, че добивите са много ниски. Имаме големи поръчки и запитвания от чужбина, но ни възпрепятстват липсата на количества и все още малкото производители на защитената марка. Надяваме се хората, които минат процедурите и получат сертификат да са все повече. Това ще подпомогне повече хора да се завръщат в Странджа и да развиват бизнес тук“, амбициран е Манол Тодоров.

Той споделя, че миналата година за първи път успели да получат супер качествен странджански манов мед. Тази година това трудно се случва заради липсата на подходящи условия за специфичното му производство. То е свързано с отдeлянeтo нa т.нap. „мeдeнa poca“ oт няĸoи нaceĸoми, ĸoятo ce cъбиpa oт пчeлитe, ĸaĸтo и oт cлaдĸaтa тeчнocт oт жълъдитe нa дъбa. По-конкретно става дума за листната въшка, която отделя специфично вещество, което пчеларите наричат „гъбена мана“, способстваща за специфичните характеристики на мановия мед. „Тази година въшката се появи, но поради липсата на влага не отделя тази мана, което се отрази на количествата манов мед“, споделят пчеларите.

Миналата седмица те предложиха своята продукция на 17-ото изложение на странджанския манов мед в Малко Търново. Казват, че направили средно добри продажби. И декларират, че въпреки неблагоприятните условия медът ще запази досегашните си цени. Обикновеният манов мед си остава 12-13 лв. за бурканче от 750 грама. Този със защитено наименование за произход е 16-17 лв.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил