Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Богати роми пълнят курортите по морето

  22.08.2020 11:01  
Богати роми пълнят курортите по морето

 

Дона МИТЕВА

Български роми, върнали се от гурбет, пълнят курортите по морето. Те са възпитани, платежоспособни и добри туристи, казват от бранша. Тенденцията няма нищо общо с COVID-кризата, по-скоро тя е от няколко години, но става ярко видима сега, когато липсват многото туристи от чужбина.

„Това е тенденция от последните 4-5 години – наши сънародници - роми, които работят в чужбина: Холандия, Дания, Норвегия, Германия, Франция и др. да почиват по Черноморието. От няколко години те се прибират лятото и си карат почивките в Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци. Те са изключително добри клиенти“, казва Дияна Колчева, хотелиер.

Хотелиерката  разказва, че в Слънчев бряг е приемала една фамилия, която пристига в хотела с шест автомобила. Настанявала ги в седем-осем апартамента. „Тези хора са с изключително маркови дрехи и парфюми. Спазват всички правила - възпитани и любезни са – самите те и децата им“.

Този тип фамилии нямат нищо общо с маргиналите,  за които пише  в сводката на полицията или пък се предупреждават чужденците да се пазят. Децата им учат, а те самите работят в страните, в които са избрали да живеят. Не разчитат на социални помощи. Не ги срещаме и в кафенетата на главните улици да протягат мръсни ръце за просия.

По думите на хотелиерката по-скоро маргиналите са палаткаджиите и къмпингарите, които окупират нерегламентирано плажове като Вромос.

„Българи, авантаджии, които ако може гледат да минат без пари са онези, които къмпингуват диво. И ако сравняваме двете групи, ние от хотелиерството предпочитаме да посрещаме български роми, които живеят и работят в Западна Европа. Те обичат да си плащат и да спазват правилата. Докато нашенци, които описах по-горе, не обичат да си плащат и да спазват правилата“, категорична е Колчева.

Цветелина, ученичка последна година в бургаското музикално училище, която живее в сливенския квартал „Надежда“ и прекарва лятото си там, също потвърди, че една част от завърналите се от чужбина роми почиват по Черноморското крайбрежие. „Най-често избират Слънчев бряг за почивка. Това са млади семейства, не ходят повече от 4-5 души от една фамилия. Най-много да отидат с някое друго семейство, с които са приятели“, потвърди Цвети.  Това по нейни думи са хора, които са се върнали най-често от Англия или Испания.

Йоана Демирева, турагент в Свети Влас, също сподели впечатления, че все повече ромски фамилии почиват и в това градче.

При бегла разходка по който и да е плаж на родното Черноморие или в който и да е курорт могат да бъдат видени и тумби мургави сънародници, които се надвикват по улиците или пък вдигат невъобразима врява във водата. Но за да сме честни към тези гледки, трябва да добавим и дами, които като за рекорд люпят семки, плюейки в дупка на плажа, които използват слънцезащитен фактор над 50, заради бялата си кожа.

Митко Доков, от Областен ромски съюз - Бургас обясни, че при обявяването на COVID-пандемията по-голямата част от ромите са се завърнали, но сега, когато е ясно, че тя няма да отмине изведнъж, повечето от тях са отпътували обратно. Даже и нови, за първи път са заминали на гурбет. От бургаския квартал „Победа“ своето препитание хората намират най-често в Германия и Холандия. Там основно мъжете работят в строителството.

„По мои наблюдения в ромските квартали в Бургас и около града принципно няма много платежоспособни. Сигурно сред тези, които се завърнаха за малко има хора, които са почивали на различни места, но смятам, че от местните единици са тези, които могат да си позволят почивки. Заради пандемията онези, които бяха ангажирани в туризма, сега останаха без работа“, казва Доков.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил