Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Бургас -пример за организация по време на пандемия

  21.08.2020 15:25  
Бургас -пример за организация по време на пандемия

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването е изключително впечатлен от създадената организация на територията на област Бургас в лечебните заведения. Поздравления получиха кметът на града Димитър Николов, шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров и шефът на УМБАЛ – Бургас д-р Миразчийски за добрата координация между кризисните щабове и институциите. Той подчерта, че на много малко места в страната има създадена такава добра организация, като бургаската.

„Тенденцията за понижаване на заболеваемостта от Ковид-19 в последните седмици е  трайна на територията на страната. – 47.5% е намаляла, от последната седмица сравнено с предходните, което е добра новина. По отношение на заболевеамостта в Област Бургас до момента има 396 положителни проби, 82 лица са хоспитализирани, 2 са починалите. В момента имаме 94 души активни, които са с положителни проби, от тях 10 са в лечебни заведения на територията на община Бургас – 7 в УМБАЛ – Бургас, като днес един ще бъде изписан. 4 са в т.нар “Белодробна болница“, коментира порф. Ангелов.

По думите му в срещата лекарите са споделили проблеми, сред които най-тежък остава този с персонала и наличните хора, които да се грижат за болните от ковид. Въпреки това д-р Паздеров има ясен план как да се реагира при повишен натиск от Корона вирус в областта.

Домакините в лицето на Община Бургас – единият е за създаването на нов корпус за лечение на хирургични пациенти към КОЦ, а  вторият е за детската болница. „ Ако всичко това се случи, а то ще се случи област Бургас след години ще съперничи с ниво на здравеопазване със столицата“, увери здравният министър. Той отново повтори: „Нямаме намерение каквото и да било да затваряме в страната“.

Проф. Антелов бе категоричен, че в момента няма недостиг на легла и апаратурара, създадена е органазиция във всички области на страната. „Ние се готвим за най-лошия сценарий, ако дойде по-добър ще е чудесно. Имаме проблем на всякъде в страната с хората, този проблем не е от вчера. Този проблем е с тенденция много години назад във времето. В тази посока са насочени и усилията. Най-голямата ми амбиция е да върнем доверието на граждани в нашето здравеопазване“, каза министъра. Не скри, че лекарите са уморени, голяма част от  тях са възрастни, но са мотивирани да се справят със сложната ситуация и да работят.

Професор Ангелов бе категоричен, че страната ни е готова ако се наложи да посрещне и втора вълна от Ковид-19.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил