Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас Общество

Осигуряват шлемове за учителите

  21.08.2020 11:15  
Осигуряват шлемове за учителите

Учебната година ще започне присъствено за всички ученици, а разрешението за обучение извън клас на отделни деца ще е срещу медицински документ, потвърди днес в ефира на бтв министър Красимир Вълчев.

Образователният министър обяви, че няма да има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат.

„Ще има така наречения медицински филтър – преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ“, обясни министърът.

Вълчев уточни, че едно от най-големите предизвикателства е липсата на достатъчно резервни учители. „Имаме списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре е  това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, обясни той.

Министърът подчерта също, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи те ще са пожелание.

Началните учители, които работят само с един клас, също няма да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове, ще бъдат осигурени шлемове.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил