Събота, 30 Яну 2021
    
Бизнес

Безработните в Бургаско през юли намалели с над 2100 души

  21.08.2020 10:41  
Безработните в Бургаско през юли намалели с над 2100 души

Ина ПЕТРОВА

С 16% са намалели безработните в Бургаска област през юли спрямо предходния месец. В Бюрата по труда са регистрирани 11 022-ма души, което е по-малко с над 2100 души в сравнение с юни, съобщиха от Регионалната агенция по заетостта. 

Активният туристически сезон и отпадането на ограничителните мерки във връзка с COVID-епидемията са довели до по-малкия брой новорегистрирани безработни, обясняват експертите.

Тенденцията се забелязва още от май. „При отмяната на извънредното положение тогава, както и през месеците юни и юли среднодневно се регистрираха около 70 безработни, докато през април те бяха близо 300“, коментира заместник-директорът на Агенцията по заетостта в Бургас Гергана Костадинова.

1603-ма са новорегистрираните безработни в Бургаска област през месец юли. Нивото им остава почти без промяна в сравнение с юни. „Новорегистрираните безработни през юли са 47 души повече в сравнение с юни. Те са от всички сектори на икономиката, но преобладават освободени от секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт, преработваща промишленост и др. Наред с освободените от тези сектори, голяма част от регистрираните лица са такива, които не са работили през последните години и са решили да се регистрират,  за да ползват услугите на Бюрата по труда“, каза Костадинова.

В същото време се отчита, че постъпилите на работа през юли са 2468 и са по-малко с 24% спрямо юни. За сметка на това в сравнение с юли миналата година са три пъти повече. 68 на сто са се устроили на работа с посредничеството на Бюрата по труда, като преобладаващата част са постъпили на първичния пазар. По-малка част от бившите безработни са наети по програми за субсидирана заетост. „Преобладаващата част са си намерили работа в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, търговията, преработващата промишленост, културата, спорта и транспорта“, допълни  Костадинова.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте