Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Поморие

Лозари питат: Как ще оцелеем

  20.08.2020 15:33  
Лозари питат: Как ще оцелеем

Дона МИТЕВА

Представители на големите винзаводи в страната ще се събират на 26 август в столицата, за да решават за изкупните цени на гроздето тази година. Надеждата на лозарите от бургаски региона е да бъде пренасочено и изкупуването към техните масиви, за да реализират продукцията си.

По време на срещата на бранша в Поморие, където присъстваха зам. министър Лоза Василева, Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното, депутатът Ася Пеева и кметът на града домакин Иван Алексиев, лозарите поскаха субсидия от 30 стотинки за килограм фактурирано грозде. „Това като опция не бе прието, посъветваха ни да създадем заедно с винарите компенсационен фонд и като цяло да се сдружаваме“, коментира  Младен Върбанов, агроном и лозар, който е в бранша от много години. Той припомни факта, че голяма част от винзаводите имат свои лозя и не изкупуват друго грозде. Или ако го правят то е в много ограничени количества.

„Радваме се  поне за това, че ще може да сключваме договори за мероприятия, а не ден за ден“, допълни той.

Обсъдени  бях и сроковете за изплащане на финансово подпомагане по програма di minimis в размер на 25 лв./дка, но не повече от 25 000 евро на бенефициент и 30лв./дка. на финансово подпомагане в следствие пораженията от COVID-19 на не повече от 7 000 евро на лозарско стопанство.

„Има възможност по взаимоспомагателните фондове на ЕС да се съберат средства – 50% от бранша, 50% държавата, с които да се подпомогне националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор. Това нещо също е предложено, но до този момент не се намери желание в бранша да се възползват. Смятам, че тази година могат да го направят.”, каза Коев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Лозарите отново подчертаха, че работят на загуба от години и че трябва да се намери модел за подпомагане на бранша. „Ние произвеждаме суровина. Средно декар лозе с всичките обработки струва около 600 лева, а ние не можем да изкараме от продукцията и половината. Как ще оцелеем…“, обрисува положението  Върбанов.

Зам.-министър Василева разясни, че по мярката de minimis могат да се подават заявления до 2-ри септември, като процедурата ще бъде максимално облекчена и се очаква до 30-ти септември да се извършва плащането. Другата мярка е по програмата за развитие на селските райони, като приемът на документи ще приключи на 21-ви септември, като се очаква до 2-ри октомври да бъдат получени средствата.

На срещата присъстваха десетки производители, които се вълнуват от изкупните цени, и настояват за сериозна  помощ от държавата.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил