Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Природата на река Марица показват в изложба в Бургас

  17.08.2020 17:44  
Природата на река Марица показват в изложба в Бургас

Видра, малък корморан, пчелояд и земеродно рибарче са част от 11–те реалистични макета, които посетителите ще могат да видят до края на лятото в бургаския музей. Освен ефектните макети на животни, ще може да се види кратко видео към изложбата и да се научат любопитни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката.  Всеки природолюбител ще има възможност да се включи и с предложения за решаване на някои от екологичните проблеми на река Марица.

В Природонаучата експозиция на Регионален исторически музей – Бургас е експонирана новата тематична изложба, посветена на биологично разнообразие на река Марица „Река на биоразнообразието“. Тя има за цел да покаже каква е връзката на хората с реката, какви са проблемите, пред които сме изправени в момента и защо си заслужава да работим за опазването на здравето на речната екосистема.

Влошаването на екологичното състояние и замърсяването на реките е световен проблем, който придобива все по-голям обхват. България притежава огромно богатство под формата на чисти водоизточници, но в последните десетилетия реките ни са подложени на голям натиск. Това оказва своето негативно въздействие върху състоянието на биологичното разнообразие.

Река Марица е изключително важен биокоридор, който свързва южната част на България със Средиземноморието. Тя е дом на огромен брой ценни видове риби, птици, земноводни и влечуги, бозайници и растения. От нас зависи да продължим да се радваме на здрава и чиста река, която предоставя безценни ползи за хората не само като ресурси, но и като място за отдих и спорт.

Проектът се осъществява като част от програмата "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и съдействието на Община Пловдив. Изложбата е възможна благодарение на РИМ – Бургас, съдействието на катедра „Екология и ООС“ в БФ при ПУ „Паисий Хилендарски“, РАМ – Пловдив, РИМ – Пловдив, БД „Източнобеломорски район“, НПМ при БАН, Българско дружество за защита на птиците и сдружение „Балканка“ и Николай Гавазов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил