Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Несебър

С красива заря Несебър отбеляза празника си

  16.08.2020 17:15  
С красива заря Несебър отбеляза празника си

Несебър отбеляза Успение на Света Богородица с поредица от събития, които изпълниха с възторг многобройната публика на празника на най-красивия български град.

Църковните ритуали за този паметен за православието ден бяха белязани от традиционното литийно шествие в навечерието на празника. То беше предвождано от свещенослужителите на несебърския храм "Св. Успение Богородично".

Шествието, придружаващо чудотворната икона на Богородица  Мегарска, тръгна от несебърския храм и се спусна по улиците на старинния град, а множеството се прекланяше пред образа на Божията майка, покорено от силата на православната вяра  и преклонението пред светицата.

 Вечерта на 14 август общината традиционно посвещава на изтъкнати представители на несебърското общество - хора с безспорен принос за развитието и славата на града, хора с различни съдби и житейски поприща, но отдадени на работата си  в полза на общността. Домакин на събитието бе кметът Николай Димитров, който поздрави и връчи на изявените граждани плакети за активен принос в обществения живот на Несебър.

Отличени бяха активистките на Общинската организация на Българския червен кръст Виолета Георгиева, Калина Наумова и Недялка Илиева, както и самият БЧК, представен от Виолета Радева - директор на областната организация на червенокръстците. Отличията бяха връчени за цялостна дейност, отдаденост и съпричастност към съдбата на най-нуждаещите се  граждани на общината.

Кметът връчи плакети и на директорката на СУ „Любен Каравелов“ - Тодорка Желязкова и директорката на ДГ „Слънце“ - Руска Маринова. Те бяха отличени за огромния им принос в образователната сфера по повод тяхното достойно оттегляне от активна трудова дейност.

За тези изтъкнати хора на Несебър, за гражданите и гостите, за всички с душа отдадена на музиката, празничен концерт изнесе една от най-изявените формации на българската музикална сцена „Тоника СВ“.

На 15 август, веднага след тържествената света литургия, пред крепостните стени, в присъствието на кмета Николай Димитров, граждани, представители на администрацията и гости, под звуците на химна на републиката и в чест на празника, матроси от Военноморска база „Атия“ издигнаха флага на България. Почетен гост на ритуала бе областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Празниците са трепет и очакване и за най-малките, които тази година отново се събраха в Южния парк, за да се забавляват и играят. Изненада за децата бе сладоледът, с който общината ги почерпи за празника.

Програмата продължи на площад "Жулиета Шишманова" с вокални изяви на възпитаници на ОДК-Несебър с ръководител Димитър Йорданов. Участие в празника взеха формация “4 Топс“ с изпълнители: Дамян Каравасилев, Мария Гинева, Паола Йорданова и Теодора Менчева и трио “АШ" в състав: Кристина Трифонова, Лъчезара Раднева и Ралица Кондакчиева. (През 2019-та триото бе отличено с 3 първи и 2 специални награди.) Публиката възпламени и вокален квартет “Ню уейв“, който за краткото време от своето формиране, набра широка популярност. (Квартетът в състав: Кристина Трифонова, Ралица Кондакчиева, Христиана Петкова и Христо Банков покорява с таланта си при всяко свое участие и вече донесе на Несебър няколко първи награди, специални награди и Гранд При от участия в национални и международни фестивали). С “Ню уейв“ на сцената излезе и талантливата Александра Бойчева, лауреат на редица индивидуални призове. Всички те огласиха сцената на площада в Новия Несебър и внесоха ведро празнично настроение сред присъстващата многобройна публика.

В градацията на празничните събитията изпълненията на български фолклорни ритми беше отредено на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа".

Емоцията на вечерта набра сила и за любителите на класическата музика, когато на сцената на крепостните стени се качи триото тенори „The Unique Voices”. От самото си създаване те взривяват с появата си публиката, зажадняла за красота, стил и истинско изкуство.

Изявите на централната сцена  продължиха с групата, превърнала се в един от символите на българския рок - Б.Т.Р. Нейното присъствие възпламени публиката и тя запя неповторимите хитове на бандата.

Техните изпълнения бяха прелюдия към най-значителната и атрактивна част от вечерта, когато на централната сцена на крепостните стени, пред многохилядното множество, излезе една от най-популярните и обичани формации на българската музикална сцена – група „Тангра“.

Тържеството продължи с 3d mapping и светлинно  шоу. Крепостните стени оживяха под заревото на хиляди прожектори и  лазери.

Вечерта приключи с грандиозна заря. Светлините изригваха сякаш от морето и осветяваха залива с пищна палитра от цветове и отблясъци.  Зарята, която е и връхна точка на празника  освети целия залив и остави след себе си вълна на възторг и виковете на възхита, съпътстващи последните минути от тържествената нощ.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил